Biznis i ekonomijaPreporučeno

Ina: godišnji gubitak u Sisku 1,5 milijardi, ulaganja u Rijeci veća od 4 milijarde kuna

Inin Logo

Ina je u četvrtak odgovorila na teze zastupnika i medija o održivosti proizvodnje u Rafineriji nafte u Sisku. Tvrtka je u priopćenju navela da je rafinerija postojano neprofitabilna i da bi u aktualnim okolnostima generirala 1,5 milijardi gubitka godišnje.

>>>Péter Ratatics novi je predsjednik Uprave Ine

Ina je podsjetila da je u tijeku i trenutačno najveća industrijska investicija u Hrvatskoj – unapređenje Rafinerije nafte Rijeka u koju ulaže više od 4 milijarde kuna.

Priopćenje koje potpisuju korporativne komunikacije prenosimo u cijelosti.


Zbog teza koje se u javnosti provlače posljednjih dana, željeli bismo naglasiti da je zaustavljanje prerade u Sisku te prodaje nafte na tržištu isključivo poslovna odluka kompanije koju su podržala oba većinska vlasnika. Naime, rafinerija u Sisku je bila neprofitabilna godinama, a s obzirom na današnja kretanja zajedno s riječkom rafinerijom stvarala bi gubitak veći od 1,5 milijardi kuna godišnje.

>>>Vlada pozdravlja hrvatsko-mađarsko preuzimanje slovenskog OMV-a

Odlukom o koncentriranju prerade u Rafineriji nafte Rijeka, Ini je omogućena transformacija rafinerijskog poslovanja koje će kompaniji omogućiti pretvaranje gubitaka djelatnosti u dobit. Takvom odlukom zadržana je prerada nafte u Republici Hrvatskoj te pokrenuta trenutačno najveća industrijska investicija u zemlji – unapređenje Rafinerije nafte Rijeka u koju INA ulaže više od 4 milijarde kuna.

Napominjemo da INA prodaje na tržištu samo dio proizvedene sirove nafte, a ostatak prerađuje u Rafineriji nafte Rijeka. Primjerice, u ovoj godini je otprilike dvije trećine nafte prerađeno u rafineriji u Rijeci, a ostatak je prodan na tržištu po tržišnoj cijeni. Omjer prodaje i transporta uvjetovan je logističkim kapacitetima željeznice, koji bi se prema našim očekivanjima trebali uskoro povećati, što će posljedično stvoriti preduvjete za moguću preradu svih proizvedenih količina nafte u riječkoj rafineriji.

>>>Janaf postaje strateški europski naftovod | REPowerEU

Memorandumom o razumijevanju između Ine i JANAF-a Ini je osigurana bolja optimizacija raspoloživih skladišnih prostora i fleksibilnost Ininog Istraživanja i proizvodnje nafte i plina, a JANAF si je osigurao veće prihode od ostvarenog transporta. INA i JANAF su u svibnju 2020., s ciljem zaustavljanja manipuliranja činjenicama, javno objavili sadržaj Memoranduma.

U Ini smo svjesni svoje važnosti i unatoč svim nedaćama, kompanija i dalje ispunjava svoju društvenu odgovornost, a to je sigurna opskrba tržišta. INA će se i dalje zalagati za tržišno gospodarstvo u Republici Hrvatskoj jer smatramo da se takav sustav do sada pokazao najboljim za razvoj našeg društva.


Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima