PreporučenoTech

Indija bilježi novi dnevni rekord u zarazama, ‘Bengalski soj’ potvrđen u Švicarskoj

Foto: SkyNews/YouTube

Indija je u ponedjeljak zabilježila rekordni dnevni broj zaraza peti dan zaredom. U 24 sata je otkriveno 352,991 novih slučajeva, bolnice su zbog nedostatka kreveta i kisika pacijentima prisiljene uskratiti skrb. Tijela preminulih spaljuju se danonoćno i na otvorenom u scenama koje podsjećaju na mračne vjekove.

“Bolnica trenutno radi po principu prosjačenja i posudbe, riječ je o izuzetno kriznoj situaciji,” rekao je za Reuters glasnogovornik bolnice Sir Ganga Ram u glavnom gradu Delhiju.

>>>U Delhiju jedna covid smrt svake četiri minute, zabrinutost zbog ‘Bengalskog soja’ | VIDEO

Rastući broj zemalja u posljednjim je danima uveo zabranu putničkog prometa s Indijom, ali su vlasti u Švicarskoj u nedjelju izvijestile da je nova, “višestruka mutacija”, pronašla put do njihova teritorija. Soj, nazvan “Bengalskim” zamijećen je u putnika koji je iz Indije doputovao indirektno, u tranzitu kroz drugu europsku naciju. Reuters doznaje da je uzorak prikupljen krajem ožujka.

>>>Pratite nas na Google vijestima

Pojedini bi čitatelji zapise mogli pronaći uznemirujućima, proslijedite s pažnjom

Znanstvenici koji proučavaju novi soj još uvijek dvoje o njegovim kvalitetama i potenciji u odnosu na druge poznate i zabrinjavajuće mutacije, no prve informacije sugeriraju da uočene promjene nastavljaju evoluciju koronavirusa prema bijegu od cjepiva i postojećim antitijelima.

>>>Indija: u četiri dana zaraženo 1,3 milijuna ljudi, vlasti cenzuriraju kritiku

Brazil i Indija, čiji su političari iz koristoljublja dopustili nekontrolirano širenje zaraza, dvije su zemlje u kojima je virus našao idealne uvjete za evoluciju budući da izgledi za pojavu mutacija rastu s brzinom i širinom transmisije.

Pojedini bi čitatelji zapise mogli pronaći duboko uznemirujućima, proslijedite s pažnjom