PreporučenoTech

‘Bengalski soj’: rastući broj zemalja zatvara putnički promet s Indijom

Italija se u nedjelju pridružila rastućem broju zemalja koje uvode zabranu putničkog prometa s Indijom gdje se pojavila zabrinjavajuća “višestruka mutacija” koronavirusa.

>>>Indija: u četiri dana zaraženo 1,3 milijuna ljudi, vlasti cenzuriraju kritiku

Ulazak je zabranjen svim stranim državljanima koji su u Indiji boravili u posljednjih 14 dana. Talijanski državljani u domovinu se mogu vratiti uz predočenje negativnog testa na dan odlaska iz Indije, ali će se po dolasku morati ponoviti testiranje i ući u 14-dnevnu karantenu. “Naši znanstvenici istražuju novu indijsku varijantu,” rekao je ministar zdravstva Roberto Speranza.

The Times of India navodi da je soj s “trostrukom mutacijom” otkriven u uzorcima saveznih država Maharashtra, Delhi, Zapadni Bengal i Chhattisgarh. Znanstvenici su inačicu nazvali “Bengalskim sojem”, no još nema informacija je li on zarazniji ili smrtonosniji u odnosu na varijante koje su označile drugi ili teći val pandemije.

Istraživač Vinod Scaria pri indijskom CSIR-Institutu za genomiku i integrativnu biologiju kaže da soj ima mutaciju E484 koja “krasi” takozvane južnoafričke i brazilske sojeve, ali i nove izmjene koje omogućuju “imunološki bijeg” od antitijela razvijenih u odgovoru na dosadašnje varijante.

>>>U Delhiju jedna covid smrt svake četiri minute, zabrinutost zbog ‘Bengalskog soja’ | VIDEO

“Drugim riječima, od ove varijante možda niste sigurni čak i ako ste već bili zaraženi drugim sojem, ili čak i ako ste cijepljeni,” rekao je za The Times of India Sreedhar Chinnaswamy, istraživač iz Nacionalnog instituta za biomedicinsku genomiku.

Zaključno s nedjeljom zabranu putničkog prometa s Indijom uvelo je najmanje 14 teritorija i zemalja; Pakistan, SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Novi Zeland, Hong Kong, Singapur, Oman, Francuska, Njemačka, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Kanada, Kuvajt i Italija.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] broj zemalja u posljednjim je danima uveo zabranu putničkog prometa s Indijom, ali su vlasti u Švicarskoj u nedjelju izvijestile da je nova, “višestruka mutacija”, […]

Comments are closed.