PolitikaPreporučeno

Infografika: EP odlučuje o pravilima i pravima u ‘gig ekonomiji’

Europska unija uvodi nova pravila o tzv. ekonomiji honorarnih poslova iliti gig ekonomiji kako bi se osigurali transparentni i predvidivi uvjeti za sve radnike. Parlament 16. travnja glasuje o dogovoru postignutom sa zemljama članicama o novim minimalnim pravima za fleksibilne radnike koji rade preko nestandardnih ugovora i u netradicionalnim zanimanjima.

Prema novim pravilima osigurat će se nova minimalna prava za radne uvjete koja uključuju: vremensko ograničenje za probno razdoblje koje ne bi trebalo biti duže od šest mjeseci; pravo na rad za druge poslodavce uz zabranu navedenih “klauzula o isključivosti” ili “nekompatibilnosti”; pravo na dobivanje propisane obuke besplatno i unutar radnog vremena te pravo na informacije o svim odgovornostima i obvezama unutar prvih tjedan dana rada. Radi se o izmjenama koje su važan korak u socijalnoj politici EU-a, navodi se na stranicama EP-a.

Infografika

Fleksibilna zaštita

Promjene na tržištu rada kao što su digitalizacija poslova i stvaranje novih poslovnih modela u kojima se radnici zapošljavaju kratkoročno ili privremeno dovele su do stvaranja tzv. gig ekonomije, odnosno ekonomije honorarnih i nestandardnih poslova. (npr. vozači, dostavljači, udaljeni administratori i sl.)

>>>EP usvojio minimalna prava za prekarijat u ‘gig ekonomiji’

U 2016. svaki je četvrti radni ugovor spadao pod nestandardni oblik zapošljavanja. Tržište rada zahtijeva fleksibilne radnike, ali i ta fleksibilnost mora imati zaštitu.

Kriteriji za odlučivanje o statusu radnika:

Radnik obavlja usluge na određeno vrijeme po uputama druge stranke za plaću te radi u prosjeku tri sata tjedno ili 12 sati svaka četiri tjedna. Ako radnici ispunjavaju ove uvjete, nova pravila ih pokrivaju ako rade u kućanstvu, na zahtjev, preko vaučera, koristeći aplikacije ili su stažisti i naučnici. Samozaposleni radnici nisu uključeni.

Nakon konačne odluke Europskog parlamenta, pravila treba potvrditi Vijeće.