PolitikaPreporučeno

Informacije o novooboljelima i epidemiološkoj situaciji u županijama: COVID-19/2. travanj*

Donosimo pregled aktualne situacije sa širenjem koronavirusa SARS–CoV-2 u Hrvatskoj*:

>>>Informacije o novooboljelima i epidemiološkoj situaciji u županijama: COVID-19/1. travanj*

>>>Informacije o novooboljelima i epidemiološkoj situaciji u županijama: COVID-19/31. ožujak*

>>>Informacije o novooboljelima i epidemiološkoj situaciji u županijama: COVID-19/30. ožujak*

U Primorsko-goranskoj županiji dva nova slučaja zaraze koronavirusom

U Primorsko-goranskoj županiji tijekom proteklog dana utvrđena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom, a novooboljeli su članovi obitelji prethodno zaraženih i oba su bili u samoizolaciji, izvijestio je u četvrtak Županijski stožer Civilne zaštite.

Potvrđeno je još jedno ozdravljenje, pa je sad u Primorsko-goranskoj županiji 50 oboljelih. Ukupno su dosad u toj županiji tri osobe preboljele zarazu koronavirusom.

U riječkom Kliničkom bolničkom centru ostalo je dvoje pacijenata na respiratoru, jer se prvoj ženi kojoj je trebao respirator u ovom KBC-u stanje znatno poboljšalo.

Ravnatelj KBC Rijeka Davor Štimac u srijedu je potvrdio da je 69-godišnja žena, koja je dovezena iz Pule na respirator u riječki KBC, skinuta s respiratora nakon sedam dana.

U Istri dvoje novozaraženih od 63 testirana uzorka, ukupno 74 oboljela

Za svega za dvije osobe u Istri potvrđena je zaraza koronavirusom od ukupno 63 uzorka koji su poslani na testiranje u Zagreb, pa županija u kojoj prethodna dva dana nije bilo novozaraženih trenutno broji 74 oboljele osobe.

Županijski Stožer civilne zaštite izvijestio je u četvrtak ujutro kako se od ova dva zadnja slučaja radi o osobi iz Umaga povezanoj s poznatim događajima na tom području gdje se zaraza proširila.

Druga je iz Cerovlja i povezana je sa zrakoplovom s izletnicima iz Turske, među kojima je bilo i šest osoba iz Istre koji su se kući vratili sa zarazom, pa se broj istarskih slučajeva zaraze vezanih uz taj let povećao na deset.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Aleksandar Stojanović rekao je kako, s obzirom na veći broj pozitivnih osoba zbog kontakata na području Buja, Umaga i Brtonigle, očekuje da će s tog područja biti i novih oboljelih.

“Uostalom, to i želimo kako bi te eventualne pozitivne osobe bile pod odgovarajućim zdravstvenim nadzorom i kako ne bi kasnije bile izvor novih žarišta”, istaknuo je Stojanović

Pojasnio je kako je to u ovom trenutku prihvatljivo s epidemiološke strane, jer se može na vrijeme reagirati i pokupiti te kontakte, pa zato i nema linearnog širenja virusa u samoj populaciji.

Iz županijskog Stožera navode i kako je tijekom srijede uzeto 28 novih uzoraka brisa zbog sumnje na zarazu koronavirusom.

U Šibensko-kninskoj županiji jedan novozaraženi

Jedan novi slučaj zaraze koronavirusom potvrđen je na području Šibensko-kninske županije, u kojoj je sada ukupno oboljelo 30 osoba, priopćio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 11 zaraženih pacijenata, a troje ih je na respiratoru.

Šest osoba je u karanteni, od kojih su četiri hrvatska i dva strana državljanina.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora su 333 osobe, a njih 135 bilo je u kontaktu s oboljelima.

U posljednja 24 sata šibensko-kninska policija dobila je dvije dojave o kršenju mjere samoizolacije, a provjerom je kršenje te mjere utvrđeno za jednu osobu.

U Virovitici i dalje dvoje zaraženih, žarište se zasad nije proširilo

Na području Virovitičko-podravske županije dvije su osobe zaražene coronavirusom, u protekla 24 sata nema novooboljelih, a statistički podatak sa službene stranice Vlade RH koronavirus.hr da ih četvero nije  točan, rečeno je na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite.

“Jedan od četiri uzoraka koji smo jučer poslali na analizu bio je od osobe koja je bila u izravnom kontaktu sa oboljelim, a rezultat je negativan što je dobra vijest jer znači da se žarište za sada nije proširilo”, rekao je u četvrtak ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok, epidemiolog Miroslav Venus.

Dodao je kako se s epidemiološkom obradom nastavlja i dalje.

“To je dinamičan proces u kojem, prema novim saznanjima iz epidemiološke ankete, kontaktiramo i nove osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima. U tome da što prije  i kvalitetnije dođemo do dobrih podataka pomogla nam je policija“, rekao je Venus.

Objasnio je i kako je došlo do disproporcija u službenim rezultatima broja oboljelih koji se vode na državnoj  i županijskoj razini što je izazvalo znatiželju i uznemirenost građana.

“Broj oboljelih u središnjoj bazi podataka vodi se prema prebivalištu, dakle, s adresom na osobnoj karti, a ne tamo gdje im zaraza utvrđena. U epidemiološkom smislu to je velika razlika pa smo već predložili da se podaci objavljuju prema mjestu gdje su ljudi zaraženi, a ne prema mjestu boravišta“, rekao je Venus.

Dodao je kako se trenutno te osobe ne nakaze u Virovitičkoj-podravskoj županiji već u karanteni tamo gdje im je bolest otkrivena.

U fazi testiranja je 8 uzoraka s područja Virovitičko-podravske županije, a približno 400 osoba je u samoizolaciji.

Novinari nisu mogli dobiti točne podatke i konkretne odgovore na pitanje koliko je Opća bolnica u Virovitici spremna za prihvat najtežih bolesnika, koliko kreveta za zaražene i s koliko ima respiratora.

„Opća bolnica raspolaže s onoliko kapaciteta koliko to u ovoj situaciji bude potrebno. Spremni smo prihvatiti sve one pacijente kojima će biti dijagnosticiran covid 19, a raspolažemo s dovoljnim brojem respiratora“, odgovorio je ravnatelj Dinko Blažević.

Dodao je i da se bolesnici s težim simptomima zbrinjavaju u regionalnim respiracijskim centrima. U slučaju pacijenata s područja Virovitičko-podravske županije to je KBC Osijek.

U Zagrebačkoj županiji pet zaraženih koronavirusom, ukupno 80

U Zagrebačkoj županiji u četvrtak je zabilježeno pet osoba zaraženih koronavirusom što znači da je na području te županije ukupno 80 oboljelih, izvijestilo je Županijski Zavod za javno zdravstvo.

Do sada je izliječeno 8 osoba, a jedna je preminula.

Iz zavoda su pozvali stanovnike Zagrebačke županije da poštuju upute Nacionalnog stožera Civilne zaštite jer se jedino odgovornim ponašanjem može smanjiti širenje zaraze koronavirusa.

Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana, poručili su iz Zavoda.

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije ima osam ispostava na svom području. Svaka ispostava obrađuje podatke za grad sjedište ispostave i okolne općine. Grad Sveta Nedelja jedini je grad koji nema svoju ispostavu, već se podaci obrađuju u Ispostavi Samobor.

U vinkovačkoj bolnici dvoje liječnika pozitivno na koronavirus

U Općoj županijskoj bolnici u Vinkovcima nalazi se šestero oboljelih od koronavirusa od kojih je jedna u teškom stanju, potvrdio je ravnatelj te zdravstvene ustanove Krunoslav Šporčić, rekavši kako je do proboja koronavirusa došlo i među zdravstvenim djelatnicima te je dvoje liječnika pozitivno.

“Jedan se liječnik nalazi u bolnici zbog nezdravstvenih razloga, a drugi je na kućnom liječnju. Poduzeli smo mjere prevencije tako da imamo 18 liječnika u samoizolaciji, 16 liječnika koji su bili u kontaktima s ovo dvoje liječnika i dva liječnika zbog obiteljske epidemiološke sizuacije”, kazao je Šporčić.

Naveo je da se u samoizolaciji nalaze i 34 medicinske sestre, tehničara, fizoioterapeuta, gipsera i drugih djelatnika koji su bili u kontaktu s dvoje oboljelih liječika te jedna spremačica i dvije osobe iz uprave.

Po njegovim riječima, funkcioniranje bolnice nije upitno jer su djelatnici podijeljeni u tri grupe i rade u smjenskom radu tako da čim jedna grupa ode u samoizolaciju pozove se druga da ih zamjeni. Također je kazao kako je stanje opreme u bolnici zadovoljavajuće nakon što je jučer stigla oprema iz kriznog stožera u Zagrebu.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Kata Krešić kazala je kako je u županiji i dalje 14 oboljelih, dok je na koronavirus do sada testirana 181 osoba, od kojih samo jučer 30 osoba.

“Mi smo prvooboljelu osobu utvrdili prije desetak dana i od tada se situacija značajno promjenila kada je riječ o mogućim izvorima zaraze. Kada je uspostavljen lokalni prijenos bolesti, počeli su se javljati i drugi bolesnici”, navela je Krešić.

Rekla je kako moramo biti svjesni činjenice da je koronavirus među nama, u općoj populaciji. Ponovila je da se od 14 oboljelih osoba u županiji osam osoba nalazi u četiri obitelji s po dvije oboljele osobe dok su ostalo pojedinačni slučajevi za koje je u ovom trenutku iznimno teško, gotovo nemoguće odrediti izvor zaraze.

Navela je kako je zbog kontakata s oboljelim osobama u samoizolaciji u županiji ukupno 78 zdravstvenih djelatnika i još šest djelatnika u zdravstvu. Građane je pozvala da se i dalje ponašaju odgovorno i poštuju preporuke epidemiologa te pridržavaju propisanih mjera. Kazala je i kako je razočarana s činjenicom da se bolesne osobe stigmatizira što je nedozvoljeno kazavši kako se u teškim vremenima na testu nalazi i naša ljudskost, suosjećanje i spremnost na pomoć.

“U konačnici kada ovo prođe, a proći će, ocjena koliko smo uspjeli u ovome neće samo ovisiti o tome koliko je bilo oboljelih nego i kakvi smo bili jedni prema drugima i kako smo se odnosili jedni prema drugima”, poručila je Kata Krešić.

U Osječko-baranjskoj županiji 11 novoboljelih od koronavirusa

U Osječko-baranjskoj u četvrtak je zabilježeno 11 novoboljelih od koronavirusa, što znači da su od te infekcije dosad oboljele 74 osobe, izvijestio je u četvrtak Županijski stožer Civilne zaštite.

Načelnik Stožera, dožupan Goran Ivanović kazao je na konferenciji za novinare kako je jučer obavljeno 90 testiranja na koronavirus, od toga 36 u županijskom Zavodu za javno zdravstvo i bilo je šest pozitivnih nalaza, a 54 u osječkom KBC gdje je bilo pet pozitivnih nalaza.

Od 11 novooboljelih, devet je s područja Osijeka, a po jedna s područja Valpova i Belišća, dodao je Ivanović.

Upozorio je kako među novooboljelima dvije ili tri osobe “ne znaju gdje su došle u kontakt s virusom” što je, kako drži,  jasan znak da “kretanje i dalje treba biti ograničeno” te da “situaciju i dalje treba shvaćati ozbiljno”.

Izvijestio je kako u Stožeru imaju velikih problema s izdavanjem e-propusnica, jer je sustav kompliciran i nisu stigle sve potrebne aplikacije bitne za njegovo pokretanje.

Najavio je kako će od Nacionalnog stožera odgodu roka za zamjenu postojećih propusnica do 6. travnja, jer sve dosad propusnice moraju biti revidirane kroz novi sustav e-propusnica, što je veliki posao, a pojedine općine i gradovi nemaju dovoljno administratora, i neće to moći odraditi u ovom kratkom roku.

Načelnik osječko-baranjske policije Ladislav Bece izvijestio je kako je u protekla 24 sata zaprimljena jedna dojava građana o kršenju mjera samoizolacije, koja se provjerom pokazala točnom, i to u Baranji.

Dodaje kako je policija samoinicijativno obavila 63 provjere pridržavanja samoizolacije građana i utvrdila jedno kršenje mjere, također u Baranji, te će o svemu izvijestiti Državni insepktorat, radi kažnjavanja prekršitelja.

Tijekom provjere propusnica policija je provjerila 6012 osoba, od kojih 14 nije imalo valjane propusnice i nije im bio dopušten prolazak, kazao je Bece.

S obzirom da se testiranja na koronavirus sada rade i u osječkom KBC-u ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zlatko Pandžić rekao je kako će se od sada testovi obrađivati u roku od 24 sata, “ukoliko ponovno ne dođe do nekih zagušenja”.

Do sada je Zavod radio sam, pa je bilo i čekanja, i moguće je da netko, čiji je nalaz bio negativan, nije pravodobno dobio informaciju, ali to više neće biti slučaj. Svi koji su predali testove, neovisno o ishodu testiranja, idući dan će dobiti povratnu informaciju, poručio je Pandžić.

U Stožeru ističu kako se trenutno u samoizolaciji, na području ove Županije nalazi 510 građana.

U Zadarskoj županiji 10 novozaraženih koronavirusom

U Zadarskoj županiji registrirano je deset novozaraženih koronavirusom i sada se ukupan broj popeo na 47, uz još dvoje iz Ličko-senjske županije, objavio je u četvrtak načelnik Stožera Civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković.

To je očekivan broj s obzirom na situaciju u Hrvatskoj. Od novih slučajeva šestero su kontakti sa zaraženima iz Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu. “Mnogi se i dalje pitaju zašto taj grad neće u karantenu. Zato što je mjesto prebivališta za samo pet zaraženih u Biogradu, 13 je u Zadru, a četiri u Benkovcu i drugim dijelovima županije”, pojasnio je epidemiolog zadarskoga Zavoda za javno zdravstvo Alan Medić.

Dodao je i kako je dobra vijest to da će se od danas testiranja raditi u COVID ambulanti u Zadru. “Najprije ćemo testirati zdravstvene djelatnike, one koji rade u biogradskoj bolnici, a prošli su samoizolaciju, i ljude iz rizičnih skupina. Prvi pacijenti s lakšim simptomima sutra će biti premješteni iz Zadra u ortopedsku bolnicu u Biograd”, najavio je Medić.

Ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina rekao je kako je među novih slučajeva jedan liječnik s Odjela za infektologiju zadarske bolnice i tri medicinske sestre s Odjela pulmologije koje su bile u kontaktu s prvom pacijenticom koja je u Zadar dopremljena iz bolnice u Biogradu.

“Sada je na COVID odjelu Opće bolnice Zadar 19 bolesnika, jedna pacijentica i dalje je u težem stanju na respiratoru. U samoizolaciji su 28 liječnika, 33 medicinske sestre i jedan nezdravstveni djelatnik, a nakon današnjeg izvida epidemiologa taj će se broj povećati”, ustvrdio je Čulina.

Na zadarskom području u samoizolaciji je 749 osoba, od jučer 76 novih, a 1006 ih je izašlo iz samoizolacije.

Prema riječima načelnika zadarske policije Antona Dražine, u posljednja 24 sata, od 259 provjera kršenja mjere samoizolacije, utvrđeno je jedno kršenje rada ugostiteljskog objekta te dva upozorenja druženja veće grupe ljudi na ulici i sportskom igralištu. S kontrolnih punktova u prometu vraćeno je 59 vozača s nepropisnim propusnicama. U samoizolaciji je četvero djelatnika PU zadarske.

Dubrovnik: U županiji nema novozaraženih, čekaju se rezultati 33 uzorka

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u četvrtak prijepodne nijednoj novoj osobi nije potvrđena zaraza koronavirusom pa se ukupan broj oboljelih zaustavio na 43, a čekaju se rezultati za još 33 uzorka, navode iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić rekao je kako su dva jučer popodne potvrđena slučaja iz Ploča i Kule Norinske u dolini Neretve, a svi su njihovi kontakti obrađeni i nalaze se u samoizolaciji.

Lakić je dodao kako je u tijeku edukacija djelatnika Doma zdravlja Dubrovnik u uzimanju i slanju uzoraka te načinu korištenja zaštitne opreme, a idući tjedan će isto proći i djelatnici domova zdravlja u Korčuli i Metkoviću.

“Tako ćemo u tim gradovima omogućiti uzimanje briseva iz vozila po ‘drive in’ modelu. Dotad svi sa sumnjom osobno dolaze na testiranje, a ako je netko dokazano pozitivan i dokaže mu se stanje, dolazi po njega Hitna pomoć ili sanitetski prijevoz“, izjavio je.

Istaknuo je kako su “slobodni i nezarazni za okolinu” svi oni koji su preboljeli virus nakon 28 dana provedenih u samoizolaciji od dana početka simptoma. Dodatno će biti testirani samo oni koji spadaju u posebne kategorije, poput zdravstvenih djelatnika i sličnih zanimanja bitnih za funkcioniranje sustava.

Ravnatelj dubrovačke Opće bolnice Marijo Bekić rekao je kako je 11 pozitivnih pacijenata smješteno na Odjelu za infektivne bolesti i stabilnog su općeg stanja. Dvoje starijih pacijenata s kroničnim bolestima su na respiratoru u jedinici intenzivnog liječenja, ali nisu intubirani.

Troje pacijenata ranije prevezenih u splitski KBC još uvijek su nepromijenjenog stanja, intubirani su i na respiratoru.

Bekić je naveo kako su i dalje među bolničkim osobljem zaraženi po jedan liječnik i medicinska sestra, za koju je utvrđen kontakt s područja Konavala.

U samoizolaciji je deset liječnika, sedam medicinskih sestara i jedan nemedicinski djelatnik, svi su dobrog općeg stanja, a dio njih je i testiran.

Načelnik stožera Joško Cebalo kazao je kako je od početka pandemije na testiranje ukupno upućeno 330 uzoraka, za 43 se pokazalo da su pozitivni na virus, dok se još čekaju rezultati za 33 osobe.

U karanteni je i dalje jedan hrvatski državljanin, a u zadnja 24 sata utvrđeno je jedno kršenje mjere samoizolacije na području doline Neretve.

U Krapinsko-zagorskoj županiji oboljelo 65 osoba, još se čekaju rezultati 27 uzoraka

U Krapinsko-zagorskoj županiji oboljelo je 65 osoba, a još se čekaju rezultati 27 uzoraka poslanih na testiranje, rečeno je u četvrtak na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite u Krapini.

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina rekao je da je u ondje u izolaciji deset pacijenata.

„U najavi su još dva pacijenta i mi ih, ne znajući jesu li pozitivni ili negativni, moramo držati u boksovima dok se na razjasni ta situacija“, rekao je Vančina te dodao da je većina pacijenata dobro, a jednom se pacijentu stanje pogoršalo.

„Jednome se jučer stanje pogoršalo i premješten je u odjel hitne te je kandidat za respirator. Pratimo njegovo stanje i vjerojatno će biti premješten u Zagreb tijekom dana“, rekao je ravnatelj bolnice.

Objasnio je da se s obzirom na broj pozitivnih u Krapinsko-zagorskoj županiji svaki pacijent koji ima respiratornih tegoba ili povišenu temperaturu promatra sa sumnjom na koronavirus.

„Ti pacijenti su u prostoru izolacije, i to nam prostorno i kadrovski čini velike probleme“, dodao je.

Epidemiolog Ivan Lipovac rekao je da u nekim slučajevima više nemaju poveznice s onima otprije.

„Ljudi kažu da nisu nigdje bili, samo na dvorištu. Vjerojatno je netko od obitelji bio asimptomatski vironoša i prenio. Ima i takvih slučajeva, ali mi to ne možemo znati i onda je to jako teško dalje povezati“, rekao je Lipovac.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar rekao je da su se s Varaždinskom županijom dogovorili da se jedan dio briseva od sutra šalje na testiranje u tamošnji Zavod za javno zdravstvo, što će omogućiti brže rezultate.

„Odavno smo rekli da ovaj virus ne pozna niti granice županija, niti granice država, niti kontinenata. Da bismo mogli najbolje moguće odraditi posao, moramo međusobno komunicirati i surađivati“, dodao je Kolar.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije Krešimir Božić rekao je kako prosječno imaju 45 intervencija, od čega se pet-šest odnosi na osobe sa sumnjom na Covid-19.

„Osim naših timova hitne medicinske službe, sada i sanitetski prijevoz obavlja dio prijevoza s obzirom na to da su oni od ovog tjedna pod našom ingerencijom. Od 150 naših djelatnika, osam je u samoizolaciji, od kojih su četiri liječnika, tri medicinske sestre i vozač“, dodao je.

Načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Anđelko Ferek Jambrek izjavio je da u protekla 24 sata nije bilo kršenja samoizolacije, a 30-ak osoba nije imalo propusnice za kretanje.

„Jučer su najavljene e-propusnice i danas ima dosta teškoća jer je sustav preopterećen. Molimo poslodavce i građane da se strpe tijekom dana. Pojedinih izdavanja propusnice već imamo, tako da to funkcionira“, zaključio je Ferek Jambrek.

U Varaždinskoj županiji nema novozaraženih

Nema novih slučajeva zaraze koronavirusom u Varaždinskoj županiji pa je broj oboljelih i dalje 24, a izliječeno je šest osoba, izvijestili su u četvrtak iz Županijskog stožera Civilne zaštite.

Na liječenju u Općoj bolnici u Varaždinu trenutačno je 18 zaraženih, svi su dobrog općeg stanja. Dosad su testirane 383 osobe, a pod mjerom samoizolacije je njih 2045, među kojima je 117 onih kojima je tek počela 14-dnevna samoizolacija.

Načelnik varaždinskoga Županijskog stožera Civilne zaštite Robert Vugrin je rekao kako su sve osobe u mjeri samoizolacije zbog opravdanih preventivnih razloga, a riječ je o vozačima teretnih vozila, povratnicima iz inozemstva te kontaktima zaraženih.

U vezi s mogućim povratkom hrvatskih državljana iz inozemstva uoči uskrsnih blagdana Vugin je rekao kako valja preispitati smislenost takve odluke s obzirom na to da oni odmah podliježu mjerama samoizolacije, što znači da se najkraćim mogućim putem moraju uputiti kući i sve vrijeme moraju ondje ostati izbjegavajući bliske kontakte s ukućanima te posjete.

Iz Županijskog stožera obavještavaju kako su u protekla 24 sata zabilježena četiri slučaja kršenja mjere samoizolacije te 46 slučajeva kretanja bez valjane propusnice.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 18 oboljelih, u karanteni i devet vojnika iz Knina

U Splitsko-dalmatinskoj županiji od jučer je 18 novozaraženih koronavirusom te je ukupno zaraženo 146 osoba, a u karanteni na Duilovu je i devet vojnika iz Knina, istaknuo je Županijski stožer Civilne zaštite.

U Splitu je osam novooboljelih, u Solinu četiri te po jedan u Trogiru, Podstrani, Hrvacama, Dugom Ratu, Makarskoj i Baškoj Vodi.

Ravnateljica županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin je rekla kako je među 146 oboljelih 38 zdravstvenih djelatnika.

U samoizolaciji su 2033 osobe, a među njima su 144 zdravstvena djelatnika. U splitskome KBC-u hospitalizirano je 40 bolesnika, među kojima je sedam na respiratoru, i to tri iz Dubrovačko-neretvanske županije, tri iz Šibensko-kninske i jedan iz Splitsko-dalmatinske županije.

“S obzirom na skok u broju oboljelih, moram naglasiti da se radi o oboljelima koji su bili u samoizolaciji, odnosno više od dvije trećine novooboljelih su osobe iz samoizolacije zbog kontakta s prije oboljelima. Ovaj skok smo očekivali, doduše voljeli bismo da je manji, ali smo očekivali da će nam ljudi iz samoizolacije oboljevati. Važno je reći da su oni u svojim kućama i nadamo se da se samoizolacija poštuje”, rekla je Karin odgovarajući na pitanja novinara.

Župan Blaženko Boban je izvijestio da je u karanteni na Duilovu 13 osoba od kojih je devet vojnika iz Knina i svi su u dobrom zdravstvenom stanju.

Bjelovarsko-bilogorska županija već peti dan bez novozaraženih

Već pet dana zaredom na području Bjelovarsko-bilogorske županije nije potvrđen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a od ukupno 79 testiranih i dalje se pozitivnima na virus pokazalo ukupno pet osoba.

Iz županijskog Stožera civilne zaštite u četvrtak navode kako je, iako je Nacionalni stožer jučer izvijestio o nova dva slučaja na području ove županije, riječ o statističkom podatku jer te osobe žive i rade u Zagrebu, a kao mjesto prebivališta imaju naveden Bjelovar.

“Prema novoj digitalnoj platformi za evidenciju oboljelih koja se upotrebljava od jučer, oboljeli se upisuju prema mjestu prebivališta. Na području Bjelovarsko-bilogorske županije i dalje imamo dvije oboljele osobe u Čazmi i tri u Bjelovaru, a nije došlo do lokalne transmisije”, pojasnila je epidemiologinja Dubravka Grgić.

Župan Damir Bajs istaknuo je bitno smanjenje broja osoba u samoizolaciji, koji je pao s njih 750 na 517, a zadovoljstvo je izrazio i time što u županiji nije oboljela nijedna osoba iz zdravstvenog sustava te što se građani pridržavaju propisanih zaštitnih mjera.

Bajs je izvijestio i da je pekarnicama odobreno novo radno vrijeme od 6 do 17 sati, ali ne smiju mijenjati prodajni asortiman, a županijski stožer zabranio je organizirani lov u sklopu zabrane javnih okupljanja.

Ravnatelj bjelovarske Opće bolnice Ali Allouch rekao je kako se u bolnici trenutno nijedna oboljela osoba ne liječi od koronvirusa.

Jedna je osoba u međuvremenu puštena na kućnu njegu zbog poboljšanog zdravstvenog stanja, a jedna je zbog pogoršanja prebačena u Kliniku za infektivne bolesti.

U Sisačko-moslavačkoj županiji dvije novozaražene osobe

Zaraza koronavirusom u četvrtak je potvrđena za još dvije osobe u Sisačko-moslavačkoj županiji, u kojoj je dosad oboljelo ukupno 17 osoba.

Županijski Stožer civilne zaštite priopćio je da su dvije zaražene osobe u potpunosti ozdravile.

Nakon što su im se dva uzastopna nalaza na virus pokazala negativnima, obje su otpuštene kući.

U izolacijskoj jedinici sisačke Opće bolnice “Dr. Ivo Pedišić” nalaze se četiri pacijenta, a 11 ih je na kućnom liječenju.

Brodsko-slavonska županija već dva dana bez novozaraženih

Brodsko-posavska županija nema novih slučajeva zaraze koronavirusom tako da od utorka, kada je zaraza ukupno potvrđena za osam osoba, već dva dana nema novooboljelih.

Iz županijskog Stožera civilne zaštite u četvrtak napominju da je od osam zaraženih osoba jedna umrla, jedna je u slavonskobrodskoj bolnici, a šest ih je zbog stabilne zdravstvene slike u kućnoj izolaciji.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Ante Cvitković pojasnio je u čemu je razlika u odnosu na brojke iz nacionalne statistike, gdje se vodi 11 na koronavirus pozitivnih slučajeva u ovoj županiji.

Naime, troje pacijenata nisu bili tretirani kroz zdravstveni sustav na području županije, ali su uz nju vezani boravištem ili prebivalištem.

“Još uvijek imamo osam pozitivnih osoba, a samo je jedna osoba hospitalizirana. Šest ih se liječi kod kuće, njihovo zdravstveno stanje je dobro, ali još nisu izliječeni. U samoizolaciji je četrdesetak zdravstvenih djelatnika, a do sada nismo imali onih koji su pozitivni. Ukupno je u samoizolaciji oko 600 do 700 osoba,” rekao je Cvitković.

Vezano za slučaj poslovnice trgovačkog lanca Kaufland u Slavonskom Brodu, koja je zbog zaraze jedne djelatnice zatvorena, ali i otvorena nakon provedene dezinfekcije, istaknuo je kako je epidemiološka služba postupala sukladno važećima pravilnicima i aktima.

Osvrćući se na reakcije građana za taj slučaj na društvenim mrežama, Cvitković je poručio da epidemiolozi nisu mogli reagirati prije no što je stigla službena potvrda nalaza.

“Ne možemo postupati na osnovu želja i govorkanja. Postupanja za dezinfekcijom i obrade kontakata postoje u onom trenutku kad imate podatke da je neki nalaz pozitivan, a ne na osnovu nekih drugih saznanja. U protivnom bi se na osnovu brojke poznatih pozitivnih slučajeva zatvorile tisuće tvrtki”, naglasio je.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Stjepan Bošnjaković podsjetio je građane da od 6. travnja svoja mjesta boravišta ili prebivališta mogu napuštati isključive uz e-propusnice.

Napomenuo je kako je snazi i zabrana lova i sportskog ribolova u rekreativne i sportske svrhe.

Naime, dio građana te je aktivnosti prakticirao pod opcijom boravka na svježem zraku, ali se nisu pridržavali propisanih mjera zabrane okupljanja više osoba na istoj lokaciji.

Ukupno tri zaražene osobe u Požeško-slavonskoj županiji

I treći slučaj zaraze koronavirusom potvrđen je u četvrtak u Požeško-slavonskoj županiji, a riječ je o ženi koja se vratila iz Turske s majkom koja je prva zaražena u županiji, dok je treći zaraženi policajac koji se vratio s terena na sisačkom području.

Iz županijskog Stožera civilne zaštite kažu kako su stabilne kliničke slike i izolirani u svojim kućama i policajac i novozaražena, čija je majka na liječenju u požeškoj bolnici i dobro se oporavlja.

Epidemiolog Ante Vitalia rekao je kako je novozaražena nakon povratka iz Turske imala blage simptome bolesti, a testirano je i devet osoba koje su s njom bile u kontaktu.

“Odradili smo maksimalan broj kontakata i sve su osobe negativne”, rekao je Vitalija i izrazio nadu da više neće biti s povratnicom iz Turske povezanih slučajeva, s obzirom da je od prvih kontakata prošlo već 13 dana.

Župan Alojz Tomašević građanima je uputio apel da uoči uskršnjih blagdana vode računa o tome da se očekuje dolazak ljudi koji možda imaju prebivalište u ovoj županiji, ali ga nisu odjavili pa ih je teško evidentirati.

“Pozivam sve njih da shvate kao moralnu obvezu da se prijave i budu u samoizolaciji, jer drukčijeg načina nema. Moramo voditi brigu jedni o drugima, biti ljudski osviješteni te donositi dobre odluke kad je u pitanju zdravlje svih nas, a samim time će se izbjeći kažnjavanje istih“, istaknuo je Tomašević.

 Iz požeško-slavonske policije navode kako u županiji oko 400 osoba ima određenu mjeru samoizolacije, a njeno poštivanje provjereno je u 640 slučajeva te je za 21 osobu utvrđeno kršenje te mjere.

 Na policijskim punktovima evidentirane su  64 osobe bez propusnica za kretanje.

*Članak se osvježava s pristizanjem novih informacija

Grabancijaš/Hina