PolitikaPreporučeno

Informacije o novooboljelima i epidemiološkoj situaciji u županijama: COVID-19/21. travanj*

Donosimo pregled aktualne situacije sa širenjem koronavirusa SARS–CoV-2 u Hrvatskoj*:

>>>Informacije o novooboljelima i epidemiološkoj situaciji u županijama: COVID-19/20. travanj*

>>>Informacije o novooboljelima i epidemiološkoj situaciji u županijama: COVID-19/19. travanj*

>>>Informacije o novooboljelima i epidemiološkoj situaciji u županijama: COVID-19/18. travanj*

U Istri nema novozaraženih, još četiri osobe izliječene

I dalje nema novooboljelih od koronavirusa u Istarskoj županiji nakon što se negativnima na virus pokazalo svih 55 testiranih uzoraka brisa od nedjelje, a u međuvremenu su izliječene još četiri osobe, ukupno 66.

U Istri je od početka epidemije zaraženo 85 osoba.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac izjavio je u utorak kako je jučer terenskim uzorkovanjem te na Odjelu za infektologiju pulske Opće bolnice uzeto trideset uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus.

Ponovno je zahvalio građanima u županiji na dosadašnjem odgovornom ponašanju koje je, ističe, dovelo do povoljnog stanja na ovom području.

“No, usprkos ublažavanju mjera i mogućnosti slobodnijeg kretanja apeliramo na njih da i dalje ostanu odgovorni i na put kreću samo u slučaju prijeke potrebe”, poručio je Kozlevac.

Napomenuo je kako je i nadalje potrebno pridržavati se mjere ograničenja okupljanja na javnim prostorima te redovito slušati upute stručnjaka, kako bi “svi zajedno što prije izašli iz ove izvanredne situacije”.

U Drnišu jedna novozaražena osoba koronavirusom

Na području Šibensko-kninske županije u utorak je, nakon tri dana bez novih slučajeva zaraze koronavirusom, zabilježen novi slučaj na području Drniša, izvijestili su iz Županijskog stožera Civilne zaštite.

Riječ je o osobi s područja Grada Drniša koja je bliski obiteljski kontakt prethodno oboljele osobe. Od početka epidemije, s današnjim danom, broj zaraženih osoba u Šibensko-kninskoj županiji je 82, a 23 osobe su ozdravile.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 11 osoba i niti jedna nije na respiratoru. Dva pacijenta iz šibenske bolnice se i dalje nalaze na respiratoru u KBC Split.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora  je 381 osoba, od čega je 244 osoba kontakt s oboljelim od COVID-19, a u samoizolaciji je ukupno 323 osobe.

U protekla 24 sata u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj zaprimljena je jedna dojava o kršenju mjera samoizolacije, a provjerom je utvrđeno da nije bilo kršenja navedene mjere.

Nakon što tri dana zaredom nije bilo novih slučajeva zaraze koronavirusom na području Šibensko-kninske županije, u utorak je jedan novi zabilježen na području Drniša, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije.

Ponovno otvoren Odjel pedijatrije u ogulinskoj bolnici

U Karlovačkoj županiji nema novozaraženih od koronavirusa, a od ponedjeljka je ponovno počelo raditi Odjel pedijatrije u ogulinskoj Općoj bolnici koji je bio zatvoren zbog samoizolacije dvije pedijatrice, dvije medicinske sestre i drugog osoblja tog odjela.

U toj su županiji jučer testirane 62 osobe i svi nalazi su negativni tako da deveti dan broj do sada oboljelih ostaje 28, tri na liječenju u Karlovcu, dvije u Zagrebu, 12 na kućnom liječenju, 10 je izliječenih i jedna je osoba preminula, priopćio je u utorak Županijski stožer Civilne zaštite.

Zdravstvene ustanove na području Karlovačke županije nemaju probleme u funkcioniranju, te se poslovi obavljaju sukladno protuepidemijskim mjerama.

Službenici karlovačke Policijske uprave su tijekom jučerašnjeg dana u 101 kontroli samoizolacije evidentirali jedno kršenje samoizolacije, a dosad  ih je ukupno bilo 80.

Policija je jučer zabilježila i jedno kršenje mjere e-Propusnice te je tako ukupan broj kršenja porastao na 206.

Dva dana zaredom nema novooboljelih u Zagrebačkoj županiji

Na području Zagrebačke županije dva dana zaredom nema novooboljelih, a dvije su osobe izliječene, izvijestio je u utorak županijski Zavod za javno zdravstvo.

Do danas na tom su području ukupno evidentirane 124 osobe s koronavirusom, izliječeno ih je 23, a troje oboljelih je umrlo.

Najviše oboljelih je u Velikoj Gorici, gdje je evidentirano 38 oboljelih, a dvoje ih je izliječeno. Slijedi Zaprešić s 29 oboljelih i sedam izliječenih.

Najmanje oboljelih imaju Jastrebarsko i Vrbovec gdje je zabilježen po jedan slučaj s covidom-19.

Stanovnici Zagrebačke županije mogu se kretati bez e-propusnice unutar Zagrebačke županije i Grada Zagreba.

Međutim, županijski Stožer poziva stanovnike na odgovornost te da se, kao i do sada, kreću samo u slučaju potrebe.

“Jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana”, ističe se u priopćenju.

U izvještaju nije naveden dnevni broj uzetih briseva ili provedenih testova.

Split: novih pet zaraženih, troje su zdravstveni djelatnici

Od ukupno 165 novoobrađenih testova za još pet osoba potvrđena je zaraza koronavirusom u Splitsko-dalmatinskoj županiji, od kojih su troje zdravstveni djelatnici.

Županijski Stožer civilne zaštite u utorak je priopćio da je među nvozaraženima dvoje zdravstvenih djelatnika iz Doma za starije i nemoćne osobe u Makarskoj, u koji je virus ušao prije desetak dana, a jedna je magistrica farmacije, dok su dvije osobe iz samoizolacije.

U samoizolaciji je 113 zdravstvenih djelatnika, a 13 osoba je u karanteni hotela Zagreb na Duilovu.

Trenutno je u splitskom KBC-u smješteno 98 oboljelih, od kojih je sedam osoba na respiratoru, a pet iz Splitsko-dalmatinske i dvije iz Šibensko kninske županije.

Na području županije dosad su zabilježena 424 slučaja zaraze koronavirusom, a 83 osobe su izliječene, kažu u Stožeru.

Bjelovar: u županiji bez novozaraženih, šest dana zaredom

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji već šest dana zaredom nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a četiri oboljele osobe u međuvremenu su ozdravile, poručili su u utorak iz Županijskog stožera Civilne zaštite.

Napomenuli su da je u protekla 24 sata testirano 30 osoba i da su svi nalazi bili su negativni.

„Na području županije do sada je potvrđeno deset oboljelih osoba od koronavirusa od kojih je četiri izliječeno. U samoizolaciji je 306 osoba, a Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska u posljednjih 24 sata zabilježila je samo jedno kršenje mjera samoizolacije. Zahvaljujući disciplini naših građana i pridržavanju svih mjera i uputa u prevenciji širenja zaraze koronavirusom naša županija nalazi se na samom dnu ljestvice hrvatskih županija po broju oboljelih”, stoji u dopisu Županijskog stožera civilne zaštite.

Građane pozivaju da i dalje budu odgovorni kako bi se dobre brojke nastavile i kako bi se sačuvalo zdravlja stanovnika.

Osijek: jedna novozaražena osoba, usporen linearni rast oboljelih

Osječko-baranjska županija u protekla 24 sata bilježi samo jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, pa iz  županijskog Stožeru civilne zaštite ističu kako je nastavljen trend usporenog linearnog rasta oboljelih.

U županiji je dosad ukupno 111 zaraženih osoba.

U protekla 24 sata u osječkom KBC-u i županijskom Zavodu za javno zdravstvo testirano je 56 osoba, a samo je jedna bila pozitivna na virus.

Riječ je o osobi iz mjesta Beketinci koja je bila u samoizolaciji i zbog dobrog općeg stanja nije bilo potrebe za hospitalizacijom

Iz Stožera podsjećaju kako je pet medicinskih djelatnika pozitivno na covid-19, a još uvijek se samo jedan medicinski djelatnik nalazi u samoizolaciji.

Navode kako je još jedna osoba izliječena, ukupno 28, u osječkom KBC-u trenutno je hospitalizirano 18 osoba.

U samoizolaciji je 136 osoba, jedna više nego jučer, no nema novih kontakata oboljelih koji su stavljeni u samoizolaciju.

Policija je jučer zabilježila tri slučaja kršenja samoizolacije, jedan u Osijeku i dva u Belišću.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji traže otvaranje dodatnih poštanskih ureda

Načelnik Stožera Civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije Zdravko Kelić rekao je u utorak da u toj županiji nema novozaraženih koronavrisuom, a izvijestio je i da su Nacionalnom stožeru poslali prijedlog za otvaranje poštanskih ureda kako bi se smanjio pritisak na otvorene.

“Idemo prema državnom stožeru i s prijedlogom vezanim uz sport i obrte kako bismo otvorili sve ono što se može”, rekao je Kelić i dodao da su sastavili tim koji nadzire domove za starije osobe, a nadziru i udomiteljske obitelji kojih je u toj županiji više od stotinu.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Kata Krešić ocijenila je da je ovo možda najosjetljiviji trenutak jer trenutačna povoljna epidemiološka situacija može dovesti do krive slike kako je pandemija pri kraju i kako se ne treba više toliko pridržavati mjera.

Pozvala je građane da se i dalje pridržavaju svih preporučenih mjera.

Krešić je posebice upozorila mlade osobe da bi svojim neodgovornim ili opuštenim ponašanjem mogle biti prenositelji virusa starijim ukućanima, posebice djedovima i bakama.

Županijski stožer Civilne zaštite izvijestio je da je na području Vukovarsko-srijemske županije i dalje je stabilna epidemiološka situacija te da u posljednjih tjedan dana nije bilo nijedne novozaražene osobe.

U samoizolaciji su na području županije 322 osobe, što znači kontinuirani pad, rekao je načelnik vukovarsko-srijemske Policijske uprave Fabijan Kapular.

U Krapinsko-zagorskoj županiji troje novozaraženih

U Krapinsko-zagorskoj županiji potvrđena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom, dvije iz Jesenja i jedna iz Oroslavja, što daje ukupnu brojku od 125 oboljelih, izvijestio je u utorak načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Anđelko Ferek-Jambrek.

„Od ove tri osobe, dvije su s područja Jesenja, a jedna s područja grada Oroslavja. Zasad imamo u evidenciji pet osoba koje su ozdravile”, kazao je Ferek-Jambrek uz napomenu da se nakon 28 dana ljudi automatski smatraju izliječenima.

„Sutra ćemo imati preko 30 osoba kojima je prošlo više od 28 dana“, dodao je.

U protekla 24 sata testirana su nova 42 uzorka, što znači da je na području županije dosad uzeto 1010 briseva, a ukupan broj aktivnih slučajeva, kada se izuzme jedna preminula i pet ozdravljenih osoba, je 119, istaknuo je Ferek-Jambrek.

Epidemiolog Ivan Lipovac iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo dodao je da su novooboljele osobe bliski kontakti ranije zaraženih osoba.

S više od tisuću testiranja, Krapinsko-zagorska je jedna od županija koje su napravile najviše testiranja, kazao je ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina.

„Moram izraziti zadovoljstvo trenutnom situacijom i nadati da će tako i ostati, što ovisi o našim građanima koje pozivam da bez obzira što su neke mjere popustile, poštuju sve mjere i uvijek ih imaju na umu“, rekao je Vančina.

Načelnik stožera Ferek-Jambrek novinarima je iznio i podatak da je na području Krapinsko-zagorske županije u ponedjeljak zabilježeno 30 kršenja napuštanja mjesta prebivališta te napomenuo da je ipak važnije da nije bilo kršenja ostalih odluka Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

U Ličko-senjskoj županiji ponovno dobro epidemiološko stanje

U Ličko senjskoj županiji nema novooboljelih, do sada su od Covida-19 oboljele 22 osobe,  trenutačno je pozivna 21, jedan je pacijent izliječen, te je stanje pod kontrolom, a epidemiološka situacija dobra, rekao je u utorak Hini župan Darko Milinović.

Milinović smatra da se žarište na Udbini, gdje je zaraženo 14 osoba u šest obitelji, također smiruje.

U Korenici je dobro što je svih pet oboljelih u jednoj obitelji pa nema širenja bolesti, a u Novalji je dvoje oboljelih pred izlječenjem, tako da se može reći da je epidemiološka situacija dobra, ocijenio je.

„Imali smo prije uskrsnog produženog vikenda najpovoljniju situaciju, ali nam se dogodila Udbina i morali smo odustati od tadašnje namjere da predložimo Nacionalnom stožeru postupno otvaranje raznih gospodarskih subjekata, ali sada bismo se mogli vratiti tomu“, rekao je župan Milinović.

Ako do petka ne bude ni jedan novi slučaj, najavio je,  predložit će da se uz sve propisane protuepidemijske mjere počnu otvarati razne djelatnosti, pa i uslužne.

U Ličko senjskoj županiji je, prema podatcima županijjskog Stožera Civilne zaštite, pod aktivnim epidemiološkim nadzorom 167 osoba, u protekla 24 sata policijski službenici su provjerili poštivanje samoizolacije nad 89 osoba i nisu utvrdili nepoštivanje te mjere.

U protekla 24 sata nisu evidentirana kršenja Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka bez propusnice.

Od jučer je inače, omogućeno kretanje bez propusnice između svih jedinica lokalne samouprave u Ličko-senjskoj županiji, osim za naselje Udbina, koje je pod karantenom i za Grad Novalju.

Na zahtjev Stožera civilne zaštite Grada Novalje tamo i dalje mogu samo ljudi s prebivalištem ili stalnim boravkom u Gradu Novalji ili uz propusnicu.

U Varaždinskoj županiji jedna novozaražena osoba, tri izliječene

U Varaždinskoj županiji u utorak je zabilježen jedan novi slučaj zaraze koronavirusom pa su u županiji sada ukupno 34 oboljele osobe, a 27 ih je izliječeno, među njima i tri u zadnja 24 sata.

Načelnik županjskog Stožera civilne zaštite Robert Vugrin rekao je kako je novooboljela starija žena koja nije bila pod mjerom samoizolacije, a zbog povišene temperature i respiratornih problema upućena je na testiranje te je pozitivna na covid-19.

Ima tešku kliničku sliku, no trenutno nije na respiratoru, rekao je Vugrin i dodao kako je dosad ‘mapirano’ 12 njezinih kontakata koji su stavljeni u samoizolaciju.

Istaknuo je kako su unutar tih kontakata i dva tima liječnika obiteljske medicine te jedan tim Hitne pomoći, pa su u Domu zdravlja i Zavodu za hitnu medicinu uvedene određene organizacijske prilagodbe.

Vugrin je naveo i kako je na liječenju u Općoj bolnici Varaždin trenutno šest osoba, a jedna se liječi u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu.

Jučer je testirano 56 osoba, čime se ukupan broj testiranih u Varaždinskoj županiji popeo na 980.

Pod mjerom samoizolacije trenutno je 1165 osoba.

U zadnja 24 sata varaždinska policija zabilježila je dva slučaja kršenja samoizolacije i 31 slučaj kretanja bez valjane propusnice.

Stožer: u Zagrebu 6 novozaraženih koronavirusom

U Zagrebu je na koronavirus tijekom ponedjeljka testirano 199 osoba, 16 ih je bilo pozitivno,  od čega je 6 novozareženih, a 10 su nanovo testirane osobe, izvijestio je u utorak zagrebački Stožer civilne zaštite.

“U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo testirano je 199 osoba, od toga je bilo 16 pozitivnih, 6 novozaraženih i 10 retestiranih. Ukupan broj zaraženih osoba u Zagrebu je 450 osoba”, rekao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

Tijekom jučerašnjeg dana pruženo je 129 usluga psihološke pomoći građanima, a ukupno do sada 4516.

Ravnatelj Crvenog križa Grada Zagreba Petar Penava izvijestio je da se u Studentskom domu Cvjetno naselje trenutno nalaze 484 osobe kojima su u potresu stradali domovi.

“Broj korisnika smanjen je za 30-tak. Riječ je o osobama kojima su statičari pregledali domove i označili ih useljivima”, kazao je Penava.

U posljednja 24 sata na području Policijske uprave zagrebačke evidentirano je 10 osoba koje su kršile mjere samoizolacije.

“Podnesena je i kaznena prijava za širenje i prenošenje zarazne bolesti. Mlađa žena s područja Novog Zagreba napustila je svoje mjesto stanovanja, iako je bila pozitivna na koronavirus i bila joj je određena mjera liječenja u kući”, izvijestio je načelnik PU zagrebačke Marko Rašić.

Policija je podnijela i dva optužna prijedloga za izmišljanje i širenje lažnih vijesti kojima se remeti mir i spokojstvo građanama. Dvije osobe, izvijestio je, na javnim su mjestima izjavljivale da su pozitivne na koronavirus, iako to nisu bile.

Sisak: dvije novooboljele osobe u županiji, jedna od njih radila u Petrinji

Na području Sisačko-moslavačke županije su dvije novooboljele osobe od Covida-19, pa su trenutačno 22 pozitivna pacijenta, doznaje se u utorak u županijskom Stožeru civilne zaštite, a mediji navode da je jedan od novooboljelih radio u Petrinji.

Od do sada ukupno 34 oboljelih iz Sisačko-moslavačke županije, 12 ih je ozdravilo (sedam iz Siska, dva iz Petrinje, jedna pacijentica iz Lekenika, jedan pacijent iz Novske, te jedan s područja općine Velika Ludina), kažu iz županijskog Stožera.

Iz Stožera ističu da  je u domovima umirovljenika u Sisku i u Petrinji zdravstveno stanje korisnika uredno i pod nadzorom, te nema zaraženih.

Vezano da dvojicu novooboljelih, neki lokalni mediji navode, pozivajući se na sisački Zavod za javno zdravstvo, da je riječ o obiteljskim srodnicima iz Siska. Budući da je jedan od njih zaposlenik benzinske postaje u Petrinji, objavili su mediji, postaja je zatvorena, a ostali zaposlenici upućeni su u samoizolaciju.

*Članak se osvježava s pristizanjem novih informacija

Grabancijaš/Hina