Biznis i ekonomijaPreporučeno

‘Ispario je optimizam’ njemačkih poduzetnika: Ifo

Moral njemačkih poduzetnika nastavio je slabiti u travnju, otkriva u srijedu objavljena i pažljivo promatrana anketa Ifo instituta sa sjedištem u Münchenu.

Indeks očekivanja poduzetnika, pa tako i poduzetničke klime, u travnju je s revidiranih 99.7 posto u ožujku pao na 99.2 posto. Konsenzus u prognozama analitičara je sugerirao da će on u travnju iznositi 99.9 posto.

“Nježni ožujski optimizam o mjesecima ispred nas je ispario,” napisao je u izjavi predsjednik Ifo instituta Clemens Fuest. “Njemačka ekonomija nastavlja gubiti paru.”

Ifo je referentnu točku za propitkivanje i ispitivanje poduzetničkog morala utvrdio 1. siječnja 2005. godine. Vrijednosti ispod 100 ukazuju na pogoršanje, a iznad 100 na popravak sentimenta. Mjesečna anketa ovih dana uključuje 9,000 tvrtki iz proizvodnog, uslužnog, trgovinskog i građevinskog sektora.

Njemački ministar ekonomije Peter Altmaier prošlog je tjedna u Berlinu rekao da vlada ove godine očekuje rast BDP-a od 0.5 posto, nakon 1.4 posto zabilježenih u 2018.

Riječ je o novoj reviziji nakon siječanjskog umanjivanja prognoze rasta s 1.8 na 1 posto. Njemačka je recesiju u posljednjem kvartalu prošle godine izbjegla u maniri statističke podrške s BDP-om zaustavljenim na 0 posto.

>>>Bundesbank smanjio procjenu rasta njemačke ekonomije na 0.6%

Izvozno orijentirana ekonomija trpi zbog transatlantskih trgovinskih prijepora i slabljenja potražnje na dalekom istoku zbog čega će ovogodišnji rast ovisiti o domaćoj potrošnji, tamošnja je industrija u prvom kvartalu ove godine uhvaćena u recesiji, proizvođački sektor je prestao zapošljavati i/ili produljivati ugovore za pojedine privremene radnika, a najavljeni su i otkazi.