Biznis i ekonomijaPreporučeno

Italija je na rubu ‘perma-recesije’: Capital Economics

Talijanska ekonomija će stagnirati u 2019., predvidjela su u srijedu dva think-tanka, dok je tamošnja središnja banka potvrdila nastavak recesije u prvim mjesecima godine.

Oxford Economics prognozira recesijsku 2019. u Italiji s BDP-om od minus 0.1 posto.

Posljednje prognoze udruge poslodavaca Confindustria i think-tanka Prometeia sa sjedištem u Bologni podcrtavaju izazove s kojima je suočena talijanska populistička koalicija.

“Domaća potrošnja u 2019. praktički će stagnirati i recesija će se izbjeći isključivo zahvaljujući prigušenoj ekspanziji vanjske potražnje,” napisala je Confindustria u polugodišnjem izvješću.

Prometeia prognozira stagnaciju u prva tri mjeseca u odnosu na prijašnji kvartal, izlazak iz “plitke recesije” i postupni oporavak tijekom godine u kojoj bi BDP-a trebao rasti 0.1 posto.

“Uredba o rastu”

Italija se u recesiji našla u drugoj polovici 2018., BDP je padao za 0.1 posto svaki mjesec u posljednja dva kvartala zbog čega još uvijek službena prognoza o rastu od 1 posto u 2019. izgleda krajnje optimistično.

Aktualne projekcije državne riznice predviđaju rast od 0.1 posto ukoliko ne dođe do promjene političkih smjernica, rekao je izvor iz talijanske vlade za Reuters.

>>>Juncker na pitanje hoće li se Italija oporaviti: ‘Ja bih u to volio vjerovati, ali nisam siguran’

Koalicijska vlada kaže da priprema nove mjere s ciljem jačanja aktivnosti, uključujući brzo usvajanje “uredbe o rastu”. Partneri još uvijek razmišljaju u kojoj će mjeri umanjiti službenu prognozu rasta u dokumentu koji mora biti objavljen do 10. travnja.

“U suštini, mi mislimo da će Italija ući u stanje ‘perma-recesije’ iz koje nema očitog bijega. To bi bilo bez presedana među naprednim ekonomijama,”

Jack Allen, Capital Economics

Odluka je značajna za javne financije, budući da slabiji rast znači manje porezne prihode, rastući deficit i udio javnog duga u BDP-u.

Zbogom pravila

Italija je u studenom prošle godine nakon podužeg i na trenutke verbalno pikantnog odmjeravanja s Europskom komisijom prihvatila gornju granicu deficita od dva posto BDP-a, no analitičari su složni da je cilj nedostižan u aktualnoj ekonomskoj klimi. Confindustria je u srijedu prognozirala deficit od 2.6 posto.

>>>BlackRock se povukao iz sanacije talijanske Banca Carige, Rim suočen sa skupim iskupljenjem

Vlada za recesiju krivi prethodnike i šire međunarodno usporavanje ekonomskih aktivnosti navodeći poneke recentne ekonomske pokazatelje kao ohrabrujuće znakove oporavka. Guverner središnje banke Ignazio Visco u srijedu nije dijelio optimizam, već je na konferenciji u Rimu upozorio da se pad BDP-a nastavio na početku ove godine.

Financijski list Il Sole 24 Ore u srijedu javlja da bi vlada ovogodišnju granicu proračunskog deficita mogla povisiti na 2.3 posto BDP-a.

Na rubu “permanentne recesije”

U odvojenoj analizi ekonomskih nevolja koje su snašle naše susjede, ekonomist Capital Economicsa zadužen za Europu Jack Allen kaže da se Italija nalazi na rubu “perma(nentne)-recesije” i da ćemo vidjeti nekontrolirani rast tamošnjeg javnog duga (trenutno na 132 posto prema udjelu u BDP-u) koji će u pitanje dovesti opstojnost eurozone.

Capital Economics u analizi predviđa da će Italija “stagnirati dugoročno” i da će BDP treće po veličini europske ekonomije čitavo desetljeće “u najbolju ruku biti ravan nuli”.

“U suštini, mi mislimo da će Italija ući u stanje ‘perma-recesije’ iz koje nema očitog bijega. To bi bilo bez presedana među naprednim ekonomijama,” rekao je Allen prema citatu Telegrapha.