PolitikaPreporučeno

Izraelska vojska gazi Gazu | VIDEO

Izraelski vojnici i tenkovi u ponedjeljak su započeli najezdu na Gazu, glavni grad istoimenog pojasa u kojem prebiva više od dva milijuna Palestinaca.

Izraelske obrambene snage (IDF) navode da su posljednjih nekoliko dana udarile više od 600 ciljeva, različiti izvori potvrđuju da je glavni grad danas odsječen na zapadu i istoku.

>>>Strepnja i preklinjanje – ‘trenutak istine’ za ljudskost, blackout u Gazi

Najmanje jedno svjedočanstvo bilježi izraelski tenk kako blokira promet i puca na civilna vozila, uključujući autobus.

“Vojnici Izraelskih obrambenih snaga ubili su desetke terorista koji su se barikadirali u zgradama i tunelima, i pokušali napasti trupe,” priopćili su iz IDF-a uz tvrdnju da su ubijena četiri značajna operativca Hamasa.

Izrael je invaziju započeo u petak navečer uz pozive civilnom stanovništvu da se sa sjevera premjesti na jug.

Kopnenu snage Gazu gaze uz potporu topništva i zračnih udara. Kakofonija informacija sugerira da se tenkovi i druga oklopna vozila prelijevaju preko polja i zauzimaju položaje u urbanim sredinama.

IDF nastavlja s beskompromisnim uništavanjem civilne infrastrukture, uključujući glavnu prometnicu koja se proteže uz obalu.

Objave na X-u, Telegramu i drugim izvorima izvan glavne struje svjedoče o rastućem intenzitetu sukoba.

Vodeće izvještajne agencije, uključujući AP, AFP i Reuters, opetuju da je neposredna i neovisna provjera činjenica nemoguća.

Pojedini stanovnici i predstavnici vlade pod upravom Hamasa tvrde da se dio tenkova i drugih borbenih vozila povukao nazad prema granici uslijed teške minobacačke vatre branitelja.

Humanitarni ured Ujedinjenih naroda, OCHA, u ponedjeljak ponovno zaziva humanost uslijed izraelskog granatiranja i bombardiranja bolnica u čijem je krugu, uz pacijente i liječnike, sigurnost potražilo oko 117.000 civila.

Izrael optužuje Hamas da bolnice i druge civilne objekte koristi kao zapovjedna središta koja su s drugom vojnom infrastruktuom povezana velikom mrežom tunela.

>>>Međunarodne udruge i agencije ne sumnjaju u podatke o broju ubijenih | pogrom u Gazi

Različiti izvori svjedoče i o zračnim napadima na jugu u blizini granice s Egiptom i jedinog donekle funkcionalno graničnog prijelaza Rafah.

Palestinski mediji izvještavaju da sukobi iskre širom pojasa.

“Krećemo se sa zemlje, uočavamo teroriste i napadamo iz zraka. Postoji i izravan sukob između kopnenih snaga i terorista. Borbe se odvijaju unutar Pojasa Gaze,” potvrdio je u ponedjeljak izraelski vojni glasnogovornik, kontraadmiral Daniel Hagari.

OCHA javlja da vojne aktivnosti priječe i otežavaju pružanje pomoći ili izvlačenje ubijenih.

“Od 29. listopada oko 1800 ljudi, uključujući najmanje 940 djece, prijavljeno je kao nestalo i moglo bi biti zarobljeno ili mrtvo ispod ruševina, čekajući spašavanje ili izvlačenje,” rečeno je.

>>>Palestincima ponestaje temeljnih potrepština, hrane | UNRWA

Agencija je ponovila da IDF nastavlja s ubojitom i rušilačkom Dohya doktrinom (wiki) koja ne diskriminira između vojske i civila.

Različiti izvori u ponedjeljak bilježi i rastući broj oružanih sukoba na Zapadnoj obali.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters/agencije