PolitikaPreporučeno

Jedna osoba umrla – koronavirus u Hrvatskoj: 4. kolovoz/detalji

U Hrvatskoj su potvrđena 24 nova slučaja zaraze koronavirusom, broj aktivnih slučajeva je 647, a jedna je osoba umrla, izvijestio je u utorak Nacionalni stožer civilne zaštite.

“U protekla 24 sata zabilježena su 24 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 647”, stoji u priopćenju Stožera.

Među njima je 117 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru sedam pacijenata. Jedna osoba je umrla.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 5318 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je 154 umrlo, a 4517 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 2490 osoba. Do danas je ukupno testirano 123.199 osoba, od toga 1133 u posljednja 24 sata, kažu u Stožeru.

Nacionalni stožer prihvatio je prijedlog Stožera Vukovarsko-srijemske županije i primjenu Odluke o uvođenju nužne epidemiološke mjere  tu županiju produljio za 15 dana, tj. do 19. kolovoza.

To znači da će se svadbene svečanosti na području Vukovarsko-srijemske županije i dalje moći odvijati samo u krugu najuže obitelji.

Pula: u Istri dva nova slučaja zaraze

Nakon dva dana bez novooboljelih, u Istri su u posljednja 24 sata utvrđena dva nova slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je u utorak istarski Stožer civilne zaštite.

“Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 203 uzorka briseva na COVID-19, od kojih su dva pozitivna. Radi se o osobama iz samoizolacije, odnosno o bliskom kontaktu s oboljelom osobom”, naveo je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite DIno Kozlevac dodavši kako su dvije novozaražene osobe s područja Labinštine i Pazinštine.

U međuvremenu od jučer je izliječeno 14 osoba tako da je trenutno u Istri 71 osoba zaražena koronavirusom, od čega ih se 55 liječi kod kuće, dok je 16 osoba u pulskoj Općoj bolnici.  U samoizolaciji je 147 osoba.

“I ova dva nova slučaja dokazuju kako građani moraju biti oprezni i odgovorni jer samo na taj način zadržat ćemo povoljnu epidemiološku situaciju u Istri. Ovo povoljno stanje može se u kratkom vremenu pogoršati ako se građani ne pridržavaju pravila, uputa i preporuka našeg Stožera”, poručio je Dino Kozlevac.

Na zadarskom području dvije novozarađene osobe

Na zadarskom području dvije su novozaražene osobe koronavirusom, a riječ je o državljaninu Poljske koji se nakon testiranja vratio kući te muškarcu srednje životne dobi iz Obrovca kojem se utvrđuju kontakti i kretanje, izvijestio je u utorak Županijski stožer Civilne zaštite.

U priopćenju se ističe da je izliječena jedna osoba, u samoizolaciji ih je 134, a jučer su testirana 84 uzorka.

U posljednja 24 sata službenici PU zadarske nisu evidentirali nijedno kršenje propisane samoizolacije.

Pet novih pozitivnih u Osječko-baranjskoj županiji

Na području Osječko-baranjske županije u posljednja 24 sata obrađeno je 167 uzoraka od kojih su pet bili pozitivni na koronavirus, priopćio je u utorak županijski Stožer Civilne zaštite.

Tri novooboljele osobe su s područja Ispostave Zavoda za javno zdravstvo Osijek, a po jedna s područja ispostava Đakovo i Našice. U Kliničkom bolničkom centru Osijek hospitalizirano je 28 pacijenata, od kojih se jedan nalazi na respiratoru.

Samoizolacija je određena za devet novih kontakata oboljelih osoba, pa se trenutno na području županije u samoizolaciji nalazi 226 osoba.

Policija je u zadnja 24 sata zaprimila jednu dojavu o kršenju mjera samoizolacije, no nije utvrđeno kršenje. Osim toga, samoinicijativno su obišli još 18 osoba pri čemu nije utvrđeno kršenje tih mjera.

Jedna novooboljela osoba u Brodsko-posavskoj županiji

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije  utvrđena je jedna  novozaražena osoba, bliski kontaktu s prije oboljelom osobom, izvijestio je županijski Stožer Civilne zaštite.

Na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije zaraženo je 166 osoba, a aktivnih je slučajeva 14.

Pod mjerom samoizolacije na području županije je 69 osoba.

Stožer CZ Brodsko-posavske županije i nadalje poziva sve građane na dosljedno pridržavanje mjera i provođenje Preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19.

Split: u županiji troje novooboljelih

​Smanjuje se broj novozaraženih osoba u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u utorak ih je troje, a tri osobe iz vrličkog Centra za rehabilitaciju koje su ponovo testirane su negativne na Covid -19, izvijestio je županijski Stožer Civilne zaštite.

​Prema izvješću županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo od ukupno 350 obrađenih testova danas su tri novooboljele osobe pozitivne na COVID infekciju, jedna osoba iz Sinja i dvije iz Vrgorca.

“Od  tri novooboljele osobe njih dvije su kontakti prethodno oboljelih dok se još jedna osoba epidemiološki obrađuje. Tri osobe iz Centra za rehabilitaciju u Vrlici, za koje je ponavljano uzorkovanje, negativne su na COVID infekciju.  U samoizolaciji je 540 osoba, 15 COVID pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC Split, dok se jedna osoba nalazi na respiratoru”, priopćili su iz Stožera.

U Zagrebu tri nova slučaja zaraze koronavirusom

U Zagrebu su tijekom jučerašnjeg dana zabilježena tri nova slučajeva zaraze koronavirusom, pa je broj aktivnih slučajeva 182, a 386 osoba je u samoizolaciji, izvijestio je u utorak zagrebački Stožer civilne zaštite.

“Jučer su u Gradu Zagrebu registrirane tri pozitivne osobe na bolest covid-19. Na razini primarne zdravstvene zaštite u covid ordinacijama obrađene su 134 osobe, 55 osoba je upućeno na testiranje, a za pet pacijenata je određena samoizolacija”, izvijestila je zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Željka Josipović-Jelić na konferenciji za medije.

Aktivnih slučajeva je 182, a preminulih je i dalje 23.

U Nastavnom zavodu za hitnu medicinu bilo je pet intervencija vezano za koronavirus, a jedan medicinski tehničar je u samoizolaciji.

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Sandra Šikić izvijestila je da je u Zavodu u protekla 24 sata testirano 350 osoba, a za tri nove pozitivne osobe za sada ne znaju uzrok zaraze, odnosno epidemiološka anamneza je negativna.

U samoizolaciji je 386 osoba.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji jedna novooboljela osoba

U protekla 24 sata u Vukovarsko-srijemskoj županiji zabilježena je jedna osoba oboljela od koronavirusa, izvjestili su u utorak iz županijskog Stožera civilne zaštite dodajući kako je riječ o osobi iz Vukovara.

U samoizolaciji nalaze se 552 građana, dok je hospitaliziranih devet oboljelih osoba. Od početka epidemije, u županiji se razboljelo ukupno 448 osoba, od kojih je 251 osoba izliječena, a pet osoba je preminulo.

U protekla 24 sata testirane su 92 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području Vukovarsko-srijemske županije 5788 osoba, navodi se u priopćenju Stožera.

Bjelovarsko-bilogorska županija: jedna nova oboljela osoba

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije jedna je nova oboljela osoba od koronavirusa, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite u utorak.

“Od ukupno 31 testirane osobe u protekla 24 sata potvrđen je jedan novi slučaj zaraze COVIDOM-19.

Novooboljela osoba kontakt je osobe kojoj je već ranije potvrđena zaraza COVIDOM-19, a sve vezano uz prijašnji lokalni prijenos koronavirusa”, stoji u priopćenju Stožera uz napomenu da je trenutno na području Bjelovarsko-bilogorske županije 18 osoba oboljelih od COVIDA-19, dok je u samoizolaciji 57 osoba.

Koronavirusom zaražena starija žena iz Korčule

Koronavirusom je zaražena starija žena iz Korčule i epidemiološka obrada joj je u tijeku, a ukupno je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji 13 aktivnih slučajeva zaraze, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

Nakon što je jučer zaraza utvrđena djelatnici Doma za starije i teško bolesne osobe “Majka Marija Petković” iz Blata na Korčuli, a koja je testirana prije povratka na posao s godišnjeg odmora, testirani su i djelatnici te štićenici, a svih 64 rezultata pokazali su se negativnima.

Nijedan zaraženi koronavirusom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ne liječi se u dubrovačkoj bolnici, a u samoizolaciji se nalaze 184 osobe.

Od početka pandemije analizirano je ukupno 6430 uzoraka.

Županijski stožer civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Članak se osvježava s pristizanjem informacija