PolitikaPreporučeno

Johnson traži brexit kroz mađarski veto: britanski mediji

Zahtjevni pregovori o brexitu trebali bi se nastaviti u ponedjeljak između Londona i Europske unije koja je nedovoljnima ocijenila prijedloge Borisa Johnsona za izbjegavanje kaotičnog razlaza 31. listopada, pa je britanski premijer u subotu nazvao nekoliko europskih čelnika.

Jedan od njegovih sugovornika, finski premijer Antti Rinne, čija zemlja trenutačno predsjedava Europskom unijom, izjavio je da je rekao Johnsonu da je “važno pronaći rješenje u roku od tjedan dana”.

“Johnson je rekao da se slaže s tim rokom”, dodao je.

Britanski premijer u srijedu je objavio novi prijedlog koji London smatra “pravednim i razumnim kompromisom”.

“Želimo dogovor i razgovori će se nastaviti u ponedjeljak na temelju naše ponude”, rekao je britanski glasnogovornik.

>>>Picula o političkom blefiranju, Sinčić o ‘opasnom eurofundamentalizmu’: EP podržao odgodu brexita

Bruxelles nije tog mišljenja. “Prijedlozi Velike Britanije ne predstavljaju temelj za sklapanje dogovora”, ocijenila je u petak glasnogovornica Europske komisije Natasha Bertaud.

“Prijedlozi Velike Britanije ne predstavljaju temelj za sklapanje dogovora.”

Natasha Bertaud

Plan britanskog premijera je da okonča problem oko granice na Irskom otoku, izbjegavajući mogući povratak kontrola na granici nakon brexita između Republike Irske, članice EU-a i britanske pokrajine Sjeverne Irske koja će napustiti EU kada i Velika Britanija.

Ali Europljani su sa skepsom dočekali taj plan i ocijenili da on sadržava “problematične točke”, te da bi trebao biti dorađen. Boris Johnson je ocijenio da je učinio svoj dio posla i da bi Bruxelles trebao biti “fleksibilan”.

Europski čelnici moraju na sljedećem sastanku na vrhu u Bruxellesu 17. i 18. listopada odlučiti jesu li ostvareni uvjeti za prihvaćanje nove odgode datuma izlaska Velike Britanije, predviđenog 31. listopada.

Brexit kroz veto

Johnson je obećao brexit tog datuma pod svaku cijenu, unatoč tome što su britanski parlamentarci izglasali da on mora  tražiti odgodu izlaska ako ne bude postignut dogovor kako bi se izbjegao tvrdi brexit s potencijalno katastrofalnim gospodarskim i socijalnim posljedicama.

Telegraph je ponovno u subotu spomenuo mogućnost da mađarski premijer Viktor Orban pritekne u pomoć Borisu Johnsonu, u slučaju da britanski premijer bude prisiljen tražiti odgodu, što nikako ne želi. Izvještaj navodi da su izvori iz EU-a i stariji diplomati kontaktirali mađarsku vladu tražeći jamstva da neće posegnuti za pravom veta.

Odgodu trebaju jednoglasno potvrditi države članice, i ako se samo jedna od njih ne slaže, odluka o odgodi se blokira.

>>>Izjava komisije nakon telefonskog razgovora Junckera i Johnsona: novi plan za brexit

Izvor iz britanske vlade je za The Sun rekao da je mađarski premijer Viktor Orban “najnaklonjeniji (EU lider) našoj svrsi”.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u rujnu je u intervjuu za Bloomberg izjavio da njegova zemlja neće biti na fronti odlučivanja o odgodi brexita.

“Ako dođe do takvog zahtjeva, mi ćemo donijeti odluku,” rekao je. “Nekoliko velikih zapadnoeuropskih članica želi zaključiti to pitanje na ovaj ili onaj način, stoga naša odluka vjerojatno neće biti ključna.”

(Grabancijaš/Hina)