PolitikaPreporučeno

Kina i Francuska odbacuju protekcionizam, ‘zakon džungle’: Xi

Kineski predsjednik Xi Jinping i francuski predsjednik Emmanuel Macron podržali su slobodnu trgovinu i jačanje europsko-kineskih veza u Pekingu u srijedu.

Kina i Francuska zauzimaju stav protiv protekcionizma i protiv “zakona džungle”, rekao je Xi na zajedničkoj novinskoj konferenciji s Macronom u Velikoj dvorani naroda.

Macron je kritizirao porast “straha i protekcionizma” širom svijeta.

“Naše trgovinske prakse ne pružaju efektivnu zaštitu svjetskoj ekonomiji”, rekao je Macron na otvorenju međunarodnog uvoznog sajma u Šangaju.

“Trebamo li samo odustati od takvog trgovinskog poretka i pribjeći unilateralizmu i carinama ili zakonu džungle? Je li to korak naprijed? Ne mislim tako”, kazao je.

>>>Francuska: od početka lipnja oko 30 napada na lokalne urede Republike u pokretu

Macron je rekao u srijedu kako je s Xijem razgovarao o uspostavljanju “strateškog kinesko-europskog partnerstva” za trgovinu, znanost, kulturu i zaštitu okoliša.

Potpisani su sporazumi o suradnji u područjima nuklearne energije, zrakoplovstva, prijevoza, turizma, sporta i financija.

Potpisani ugovori vrijedni su ukupno 15 milijardi dolara, rekao je dužnosnik kineske vlade.

Pariški sporazum je ‘neponištiv’

Xi i Macron poručili su da da će poduzeti mjere za zaštitu biološke raznolikosti te su podržali Pariški sporazum, dan nakon što je SAD započeo s formalnim povlačenjem iz tog sporazuma.

Dvije zemlje “ponovno ističu svoju snažnu podršku Pariškom sporazumu, koji smatraju neponištivim procesom i kompasom za snažno djelovanje prema klimatskim promjenama”, stoji u zajedničkom priopćenju francuskog i kineskog predsjednika.

Velika većina obveza preuzetih Pariškim sporazumom iz 2015. nisu dovoljne za sprječavanje ozbiljne štete koju će prouzročiti klimatsko zagrijavanje, stoji u apelu 11 koji je potpisalo 11 tisuća znanstvenika u utorak.

Klimatska kriza stigla je i ubrzava se brže nego što je većina znanstvenika očekivala”, poručili su.

>>>Nature povukao utjecajnu i alarmantnu studiju o zagrijavanju mora

Znanstvenici su preporučili šest koraka koji bi trebali ublažiti najpogubnije učinke klimatskih promjena: zamijeniti fosilna goriva niskougljičnim obnovljivim izvorima; smanjiti emisije onečišćivača poput metana; zaštititi ekosustave na Zemlji; jesti uglavnom hranu baziranu na biljkama, a manje na proizvodima životinjskog podrijetla; stvarati gospodarstvo bez korištenja ugljika; stabilizirati svjetsku populaciju.

>>>Musk i Ma: ubrzani kolaps populacije najveći izazov čovječanstva