PolitikaPreporučeno

Francuska: od početka lipnja oko 30 napada na lokalne urede Republike u pokretu

Od početka lipnja u Francuskoj je zabilježeno oko 30 napada na lokalne urede zastupnika stranke Republika u pokretu (REM) predsjednika Emmanuela Macrona.

Od zanimljivijih manifestacija “vandalizma” ističe se iskrcavanje gnojiva ispred ureda zastupnice Monique Iborra, pokušaj paleži ureda zastupnika Romaina Graua dok je ovaj bio u njemu i lijepljenje plakata sa slikom zastupnika Jean-Baptiste Moreaua na kojem u maniri “Divljeg zapada” piše “Wanted”.

“Ne postoji velik osjećaj neodobravanja oko ovih djela,”

Jérôme Fourquet

Gilles le Gendre, lider REM-a u Nacionalnoj skupštini, u srijedu je za medije izjavio da nasilje predstavlja optužnicu aktualnog stanja francuske politike. “Mi se približavamo brojki od 25 do 30 oštećenih ureda – s različitim stupnjevima ozbiljnosti – ali za nas je to prije svega simbol da demokracije ne funkcionira kako bi trebala,” rekao je.

U širem kontekstu, klica Pokreta žutih prsluka upravo je u ruralnoj Francuskoj gdje su seljaci blokiranjem prometnica prvi reagirali na poskupljenje goriva. Poljoprivrednici generalno drže da Macron ne zastupa njihove interese pa se i velika većina napada na urede njegove stranke odigrala u ruralnim sredinama, piše France 24 i kao glavne povode za gnjev navodi nedavno postignut politički dogovor između EU-a i trgovinskog bloka južnoameričkih država Mercosur, koji uživa šire protivljenje u EU, i ratifikaciju sporazuma o slobodnoj trgovini s Kanadom (CETA) od Narodne skupštine usvojenu 23. srpnja.

“Vandalizam” bez javne osude

Brojni francuski i europski farmeri govore da spomenuti dogovori prijete njihovoj egzistenciji i boljitku. Regionalni list Ouest France piše da je 20 od ukupno 32 zabilježena napada na urede potaknuto ratifikacijom CETA-e.

Zanimljivo, anketa istraživačke tvrtke Ifop za francuskih tjednik Le Journal du Dimanche od 11. kolovoza otkriva da napade na urede osuđuje tek 47 posto ispitanih, dok ih 44 posto ne odobrava ali razumije. “Ne postoji velik osjećaj neodobravanja oko ovih djela,” rekao je rukovoditelj Ifop-ova istraživanja Jérôme Fourquet.