Biznis i ekonomija

Kina: proizvođačke cijene u svibnju porasle najbržim tempom u 12 godina

Cijene proizvoda koji izlaze iz kineskih tvornica u svibnju su na godišnjoj razini porasle najbržim tempom u posljednjih 12 godina podcrtavajući silinu globalnih inflacijskih pritisaka potaknutih pandemijskim monetarnim i fiskalnim politikama bez presedana i postupnim ponovnim otvaranjem vodećih svjetskih gospodarstava.

>>>Nestašica repromaterijala koči industrijski oporavak Njemačke | Destatis

Prema u utorak objavljenim podacima kineskog Nacionalnog biroa za statistiku (NBS), Indeks proizvođačkih cijena (PPI) u svibnju je porastao za 9,0% u odnosu na isti mjesec prošle godine. Izvješće kao glavne pokretače trenda ističe “značajni rast” cijena sirove nafte, željezne rude i obojenih metala.

>>>Deutsche Bank o inflacijskim pritiscima: svijet sjedi na ‘tempiranoj bombi’

Rast proizvođačkih cijena ne zamara Partiju i Kinesku središnju banku budući da se još ne reflektira u potrošačkim (CPI) indeksima, no Reuters bilježi znakove da proizvođači dio poskupljenja sirovina prebacuju na inozemna tržišta što bi moglo osnažiti globalnu inflacijsku petlju.

“Brine što bi se PPI na povišenim razinama mogao zadržati tijekom duljeg vremenskog razdoblja, što bi moglo izazvati ekonomske glavobolje ako posredničke kompanije ne uspiju apsorbirati veće troškove,” rekao je Nie Wen, glavni ekonomist pri Hwabao Trustu.

Potrošačke cijene u svibnju su zabilježile najveći porast na godišnjoj razini u posljednjih osam mjeseci ali su ostale ispod očekivanja i daleko od ciljane razine od 3%.

>>>Europsku središnju banku očekuje vježba u komuniciranju inflacijskih trendova

“Inflacija proizvođačkih cijena vjerojatno je blizu vrhunca … mi ne očekujemo da će se inflacija potrošačkih cijena u dolazećim kvartalima značajnije popeti iznad 2%. Kao takvi, (podaci) vjerojatno neće okinuti pomak u monetarnoj politici,” komentirao  je Julian Evans-Pritchard, viši ekonomist za Kinu u Capital Economicsu.

Prema podacima NBS-a, CPI je u svibnju porastao za 1.3% na godišnjoj razini, nakon rasta za 0.9% u travnju.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Indeksa proizvođačkih cijena bilježe i druga vodeća gospodarstva, uključujući Njemačku i Kinu. Većina analitičara očekuje da će pritisak biti privremenog karaktera i u korelaciji s […]

Comments are closed.