PreporučenoTech

Kineski AI startupi, uključujući dva poveća ‘jednoroga’, dodani na crnu listu Washingtona

Američka vlada je u utorak proširila “crnu listu” tvrtki kojima je zabranjen ili ograničen pristup američkim dobavljačima na neke od ponajboljih startupa uključenih u razvoj umjetne inteligencije.

Odluka, predstavljena kao kazna Pekingu zbog odnosa prema muslimanskim manjinama, izaziva novu napetost ususret ovotjednim trgovinskim razgovorima između SAD-a i Kine na visokoj razini.

Na listu je dodano 20 kineskih javnih biroa za sigurnost i osam kompanija, među kojima se ističu tržišni lideri Hikvision, SenseTime Group Ltd i Megvii Technology Ltd.

Dodavanje na “crnu listu” znači da će subjekti sankcija morati tražiti dozvolu američkih vlasti za kupnju američkih komponentni. Riječ je o istom receptu koji SAD koristi u tehnološkom ratu protiv aktualnog prvaka 5G tehnologije, Huaweia.

>>>Trump: ja uopće ne želim poslovati s Huaweijem

Američki dužnosnici kažu da akcija nije povezana s nastavkom trgovinskih pregovora s Kinom, već je signal da Trump neće posustati u svojim čvrstim zahtjevima niti nakon 15 mjeseci odmjeravanja koje ljulja globalnu ekonomiju prema recesijskim vodama.

Ministarstvo trgovine je u odluci navelo da su zahvaćeni “entiteti umiješani u kršenje ljudskih prava i zlostavljanja uslijed kineske kampanje represije, masovnog arbitrarnog zadržavanja i visokotehnološkog nadzora Ujgura, Kazaha i drugih muslimanskih manjina”.

“Američka vlada i Ministarstvo trgovine ne mogu i ne žele tolerirati brutalnu supresiju etničkih manjina unutar Kine,” rekao je resorni ministar Wilbur Ross.

“Jednorozi” su startup kompanije u privatnom vlasništvu čija je vrijednost procijenjena na više od milijardu dolara.

Tehnološka elita

Hikvision ima tržišnu vrijednost od oko 42 milijarde dolara i sebe naziva najvećim proizvođačem opreme za nadzor na svijetu.

SenseTime je procijenjen na 4.5 milijardi tijekom posljednje podizanja kapitala u svibnju 2018. godine i slovi kao jedan od najvrjednijih svjetskih “jednoroga” na području razvoja umjetne inteligencije. Sličan je scenarij i s Megviijem koji uživa financijsku podršku kineskog titana online trgovine, Alibabe.

>>>Agenti OpenAI-a zaigrali skrivača u zadivljujućoj, zastrašujućoj manifestaciji inteligencije

Navedene i druge kompanije na “crnoj listi” redom operiraju na tržištu umjetne inteligencije i masovnog nadzora.

John Honovich, osnivač kompanije za istraživanje tržišta video nadzora IPVM, kaže za Reuters da Hikvision i druge kineske kompanije ovise o američkim dobavljačima Intel Corp, Nvidia Corp, Ambarella Inc, Western Digital i Seagate Technology i da je potencijal sankcija “razarajući”.