Politika

EU pohvalio uredne izbore, pozdravio novu kosovsku vladu

Europska unija pohvalila je u utorak mirne i uredno provedene prijevremene parlamentarne izbore na Kosovu u nedjelju i pozvala nadolazeću vladu da brzo nastavi s radom na provedbi reformi i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-Kosovo te da nastavi dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom koji se vodi pod pokroviteljstvom EU-a.

>>>Macron ponovio ‘domoljublje a ne nacionalizam’ poučak u Srbiji

“Očekujemo od svih političkih aktera da ostanu predani tim procesima, koji su ključni za budućnost Kosova, za napredak na njegovu europskom putu i što je najvažnije na korist naroda Kosova i cijele regije”, poručili su u zajedničkom priopćenju visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i povjerenik za proširenje Johannes Hahn.

Dvije oporbene stranke, Samoodređenje i Demokratska liga Kosova na izborima su osvojile prvo odnosno drugo mjesto, okončavši dominaciju Demokratske stranke predsjednika Hashima Thacija, koja je bila članicom svih vlada u zadnjih desetak godina.

Budući da je Samoodređenje osvojilo prvo mjesto s neznatnom većinom glasova, vođa stranke Albin Kurti vjerojatno će postati novim premijerom. Kurti je kritizirao prethodne vlade, optužujući ih za korupciju.

No kritizirao je i dijalog sa Srbijom, inzistirajući da joj Kosovo previše popušta.

>>>Kocijančič: jasno je da Kosovo mora suspendirati carine prije nastavka dijaloga

Pregovori su u zastoju od 2015., a u djelo je provedeno vrlo malo od onoga što je dogovoreno.

Kosovo je proglasilo neovisnost 2008., devet godina nakon rata za neovisnost od Srbije.

Srbija je pristala na pregovore o normalizaciji odnosa u zamjenu za početak pregovora o pristupanju EU-u.