Biznis i ekonomijaPreporučeno

Komisija isplatila 14 milijardi eura iz instrumenta SURE za 9 država članica, Hrvatsku

Ursula von der Leyen; Foto: Etienne Ansotte/EC

Europska komisija je u utorak isplatila 510 milijuna eura Hrvatskoj u okviru instrumenta SURE za potporu radi smanjenja rizika od nezaposlenosti.

Komisija je o okviru drugog obroka isplate iz instrumenta SURE u utorak isplatila 14 milijardi eura za devet zemalja članica.

>>>Hrvatskoj milijarda eura za očuvanje radnih mjesta: Komisija

Od toga je Hrvatska dobila 510 milijuna, Cipar 250 milijuna, Grčka dvije milijarde, Italija dodatnih 6,5 milijardi, Latvija 120 milijuna, Litva 300 milijuna, Malta 120 milijuna, Slovenija 200 milijuna i Španjolska dodatne 4 milijarde.

“Drugi val pandemije snažno pogađa Europu. EU je tu da pomogne. Želimo zaštiti ljude od virusa i zaštiti njihova radna mjesta”, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Instrument SURE uspostavljen je u svibnju ove godine za podršku radnim mjestima i radnicima.

“Drugi val pandemije snažno pogađa Europu. EU je tu da pomogne. Želimo zaštiti ljude od virusa i zaštiti njihova radna mjesta.”

Ursula von der Leyen

Cilj uspostave tog instrumenta jest omogućiti  dodatnu financijsku pomoć pogođenim državama članicama u iznosu do 100 milijardi eura u obliku zajmova EU-a. Za financiranje zajmova Europska komisija se zadužuje na financijskim tržištima te zatim ta sredstva prosljeđuje državama članicama pod povoljnijim uvjetima.

>>>Kuponska kamata na povijesno izdanje desetogodišnjih ‘socijalnih obveznica’ 0.000% | SURE

Hrvatskoj je ukupno odobreno 1,02 milijarde eura, a ovih 510 milijuna je prva tranša iz toga instrumenta.

Ova podrška, u obliku zajmova dodijeljenih pod povoljnim uvjetima, pomoći će ovim državama članicama u rješavanju naglih povećanja javnih rashoda radi očuvanja zaposlenosti.

Konkretno, oni će pomoći u pokrivanju troškova izravno povezanih s financiranjem nacionalnih programa skraćenog radnog vremena i drugih sličnih mjera koje su uvele kao odgovor na pandemiju koronavirusa.

Prva tranša pomoći iz instrumenta SURE isplaćena je krajem listopada, kada su  Italija, Španjolska i Poljska ukupno dobile 17 milijardi eura.

>>>Socijalno osviještene obveznice EU SURE uvrštene na luksemburšku burzu | Komisija

Današnja isplata uslijedila je nakon drugog izdanja socijalnih obveznica u okviru instrumenta EU SURE koje je obilježeno velikim zanimanjem ulagača. Instrumentom SURE može se osigurati financijska potpora u iznosu do 100 milijardi eura za sve države članice. Komisija je dosad predložila da za 18 država članica stavi na raspolaganje potpora u iznosu od 90,3 milijarde eura. Sljedeće isplate izvršit će se tijekom sljedećih mjeseci, nakon izdavanja obveznica. Više informacija dostupno je u priopćenju za javnost Europske komisije.

Grabancijaš/Hina/Europska komisija

Comments (1)

  1. […] >>>Komisija isplatila 14 milijardi eura iz instrumenta SURE za 9 država članica, Hrvatsku […]

Comments are closed.