Biznis i ekonomijaPreporučeno

Komisija odobrila izravnu dodjelu bespovratnog novca hrvatskim ribarima | državne potpore

Europska komisija utvrdila je da je program u vrijednosti od 13,9 milijuna eura (105 milijuna kuna) za potporu hrvatskom sektoru ribarstva i akvakulture pogođenom pandemijom koronavirusa u skladu s Privremenim okvirom za državne potpore.

>>>Hrvatska će obnovljive izvore energije subvencionirati sa 6 milijardi kuna

Riječ je o ponovnom uvođenju mjere koju je Komisija prvotno odobrila u travnju 2020. (SA. 56998) i naknadno izmijenila. Izvorni program, u skladu s izmjenama, istekao je 31. prosinca 2021.

Hrvatska je izvijestila o ponovnom uvođenju programa do 30. lipnja 2022. Osim toga, priopćila je sljedeće izmjene: (i) ukupno povećanje proračuna za 9,9 milijuna eura (75 milijuna kuna); i ii. promjena metode izračuna iznosa potpore po korisniku na temelju duljine plovila i ribolovnih tehnika.

Izravni, bespovratni novac

Javna potpora u okviru tog programa bit će u obliku izravnih bespovratnih sredstava. Cilj je programa odgovoriti na potrebe korisnika za likvidnošću i pomoći im da nastave s poslovanjem tijekom i nakon pandemije. Komisija je utvrdila da je hrvatski program u skladu s uvjetima Privremenog okvira.

>>>EP odobrio 6,1 milijarda eura za održivo ribarstvo i očuvanje ribarskih zajednica

Konkretno, potpora i. neće premašiti 345 000 eura po korisniku; i ii. dodijelit će se najkasnije 30. lipnja 2022. Komisija je stoga zaključila da je mjera nužna, primjerena i proporcionalna za otklanjanje ozbiljnih poremećaja u gospodarstvu države članice, u skladu s člankom 107. stavkom 3. točkom (b) UFEU-a i uvjetima utvrđenima u Privremenom okviru.

Na temelju toga Komisija je odobrila program u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama. Više informacija o privremenom okviru i drugim mjerama koje je Komisija poduzela radi ublažavanja gospodarskih posljedica pandemije koronavirusa dostupno je ovdje.

>>>Strategija bioraznolikosti stiže neumitno, s ‘doista velikim troškom’ za poljoprivrednike i ribare

Verzija odluke bit će dostupna pod brojem predmeta SA.102126 u registru državnih potpora na web-mjestu Komisije o tržišnom natjecanju nakon što se riješe pitanja povjerljivosti.

Pratite nas na Google vijestima