Tech

Komisija optužila Valve, druge izdavače, za geoblokiranje videoigara

Europska komisija u petak je optužila vlasnika platforme za distribuciju videa Valve i pet izdavača video igara da europskim potrošačima onemogućuju kupnju u cijeloj Europskoj uniji u potrazi za najpovoljnijom ponudom.

Osim najveće svjetske platforme za distribuciju videoigara ‘Steam’ Valve, optuženi su i izdavači Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media i ZeniMax.

>>>Igračima treba 5-10 minuta da uberu da upravljaju pravim mini-tenkovima u realnom modelu Pripjata

“Na pravom digitalnom jedinstvenom tržištu europski potrošači trebali bi imati pravo kupovati i igrati video igre po vlastitom izboru, bez obzira na to gdje žive u EU-u”

MARGRETHE VESTAGER

U Komisiji sumnjaju da su se kompanije dogovorile da će spriječiti prekograničnu prodaju igara blokadom aktivacijskog ključa u pojedinim zemljama, koji korisnicima omogućuje igranje igara.

Zbog toga potrošači možda nisu mogli kupovati igre u drugim zemljama EU-a gdje su bile jeftinije.

“Pravo jedinstveno tržište”

Europski propisi zabranjuju geografski utemeljena ograničenja kojima se blokira internetska trgovina i prekogranična prodaja. U ožujku Komisija je odrezala novčanu kaznu američkom proizvođaču sportske opreme Nikeu zbog ograničavanja prekogranične prodaje sportske opreme.

“Na pravom digitalnom jedinstvenom tržištu europski potrošači trebali bi imati pravo kupovati i igrati video igre po vlastitom izboru, bez obzira na to gdje žive u EU-u”, izjavila je europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

>>>Princ Harry: ‘Zabranite Fortnite’

Bruxelles je pokrenuo istragu u veljači 2017. godine, paralelno proučavajući i internetsku prodaju elektronike i najam hotelskih soba. Nakon danas iznesenih optužbi kompanije imaju priliku iznijeti argumente u svoju obranu.

Ako utvrdi da su prekršile propise o tržišnom natjecanju, Bruxelles ih može kazniti novčanim kaznama u visini do 10 posto njihova globalnog prometa, podsjeća Reuters.