Biznis i ekonomijaPreporučeno

Komisija predstavila novi okvir za upravljanje kriznim situacijama banaka, osiguranje depozita

Europska komisija je u utorak predložila reformu okvira za upravljanje kriznim situacijama banaka i osiguranje depozita, što bi trebalo otežati spašavanje srednjih i manjih banaka sredstvima poreznih obveznika.

>>>Financijska nestabilnost, epohalni pad tržišne vrijednosti globalnih banaka

“Ova će nam reforma pomoći da upotrebom namjenskih alata osiguramo da svaka banka može neometano napustiti tržište, neovisno o njezinoj veličini ili poslovnom modelu. To je najučinkovitiji način upravljanja propadanjem banaka za naše gospodarstvo, porezne obveznike i, u konačnici, financijsku stabilnost”, izjavila je Mairead McGuinness, povjerenica za financijske usluge, financijsku stabilnost i uniju tržišta.

Iskupljenja javnim novcem

Bankovni sektor Unije posljednjih je godina postao mnogo otporniji, financijske institucije u Uniji dobro su kapitalizirane, visoko likvidne i pod strogim nadzorom.

Međutim, pokazalo se da su se u mnogim srednjim i manjim bankama koje su propadale upotrebljavala rješenja koja nisu dio okvira za sanaciju. To je ponekad uključivalo novac poreznih obveznika umjesto novca iz unutarnjih kapaciteta banaka ili privatnih sigurnosnih mreža koje financira sektor (sustavi osiguranja depozita i sanacijski fondovi), navodi Komisija.

>>>Švicarska uložila trećinu BDP-a u spas Credit Suisse, smirila tržišta

Nedavna propast Silicon Valley Bank Bank u Sjedinjenim Državama i prisilno preuzimanje Credit Suisse od strane UBS-a prošlog mjeseca pokazuju da se propadanja banaka i dalje događaju.

Mairead McGuinness i Valdis Dombrovskis; Foto: Europska komisija

“Današnji prijedlog omogućit će vlastima organiziranje urednog izlaska s tržišta za posrnulu banku bilo koje veličine i poslovnog modela, sa širokim rasponom alata”, ističe Komisija.

Sigurnosne mreže

Ovim prijedlogom olakšala bi se uporaba sigurnosnih mreža koje financiraju same banke kako bi se zaštitili deponenti u kriznim situacijama banaka, primjerice njihovim premještanjem iz banke u poteškoćama u zdravu banku. Takva upotreba zaštitnih mreža mora biti samo dopuna unutarnjoj sposobnosti banaka da pokriju gubitke, što je i dalje prva linija obrane.

>>>ECB zatražio pripreme, pričuve za recesiju

U prijedlogu se zadržava razina pokrića od 100.000 eura po deponentu i banci za sve prihvatljive deponente u Uniji te se dodatno usklađuju standardi zaštite deponenata na razini Unije.

Novim se okvirom zaštita deponenata proširuje na javna tijela poput bolnica, škola, općina.

Prijedlog uključuje dodatne mjere za usklađivanje zaštite privremenih visokih salda na bankovnim računima u iznosu većem od 100.000 eura povezanih s određenim životnim događajima, kao što su naknade za nasljedstvo ili osiguranje.

Pratite nas na Google vijestima