Biznis i ekonomija

Komisija prepoznala izvornost zagorskih štrukli i bagremova meda, mađarske pálinke

Komisija je odobrila nove tri oznake zemljopisnog podrijetla: “Zagorski štrukli” ili “Zagorski štruklji” kao zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla (ZOZP), “Zagorski bagremov med” kao zaštićene oznake izvornosti (ZOI) iz Hrvatske i “Homokháti őszibarack pálinka” iz Mađarske kao zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla (ZOZP).

>>>Zaštićeno je zemljopisno porijeklo ‘Bračkog varenika’ – vrhunskog začina medne arome

“Zagorski štrukli/štruklji” su pekarski proizvodi proizvedeni na području Zagorja. Pecivo se proizvodi s pomoću starog recepta primjenom posebne metode s tradicionalnim sastojcima.

“Zagorski bagremov med” je med od akacije koji se proizvodi od nektara akacije iz područja Hrvatskog zagorja. Posebnosti tog područja određuju klimatski čimbenici, cvjetni resursi i duga tradicija pčelarstva u regiji.

“Homokháti őszibarack pálinka” je alkoholno piće od breskvi koje se uzgajaju na području Homokhátság s nježnom i diskretnom aromom.

>>>Paški, najpoznatiji obrtnički sir u Hrvatskoj, uvršten u registar zaštićenih oznaka izvornosti

Ti novi nazivi dodat će se na popis 1574 poljoprivrednih proizvoda i 257 jakih alkoholnih pića koja su već zaštićena. Sve zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla mogu se pronaći u bazi podataka eAmbrosia. Na raspolaganju su vam dodatne informacije o sustavima kvalitete i našem portalu GIview.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima