Biznis i ekonomijaPreporučeno

Komisija zacrtala CO2 danak za avioprijevoznike, s izuzetkom privatnih mlažnjaka  

Ilustracija

Europska komisija je iscrtala prijedlog minimalnog poreza na zrakoplovna goriva, javlja Reuters nakon uvida u dokumente.

Izvršno tijelo Unije nova će, stroža pravila za “tržište ugljika” predstaviti 14. srpnja zajedno s drugim regulama koje treba osvježiti kako bi se uskladile s nedavno usvojenim i za pojedine dionike izgledno bolno ambicioznim Zakonom o klimi, odnosno ciljem o smanjenju emisija štetnih plinova za 55% do 2030. godine, a u odnosu na razine iz 1990-ih.

>>>Komisija danak na CO2 želi proširiti na pomorski i cestovni transport, grijanje zgrada | skica

Reuters je krajem lipnja izvijestio da Komisija danak na CO2 želi proširiti na pomorski i cestovni transport te grijanje zgrada, čemu sada valja pridodati prijedlog oporezivanja u avioprijevozu, dosad izuzetom iz “poreznih škara”.

Nacrt također predviđa uvođenje minimalnih poreznih stopa na zagađujuća goriva koja se koriste za plovidbu vodom, ribarstvo i prijevoz tereta unutar EU.

Progresivni i varijabilni rast kroz 10 godina

To izuzeće “nije u skladu s trenutnim klimatskim izazovima i politikama,” navodi se u dokumentu čiji je cilj generalno “kažnjavanje” fosilnih goriva kako bi se potaknula tranzicija prema zelenijim izvorima energije.

Prijedlog predviđa minimalnu, paneuropsku stopu porez na energente u kategoriji zrakoplovnih goriva za letove unutar Europske unije. Njezina bi primjena započela u 2023. godini uz nultu stopu, nakon čega bi se postupno povećavala kroz razdoblje od 10 godina do u dokumentu nenavedene konačne razine.

Porez se u navedenom periodu ne bi primjenjivao na “održiva goriva”, uključujući obnovljivi vodik i napredna biogoriva.

>>>VW će prodaju motora s unutarnjim izgaranjem u Europi dokinuti do 2035. godine | Zellmer

Reuters podsjeća da bi se usvajanje prijedloga moglo pokazati politički izazovnim budući da izmjene poreznog sustava na europskoj razini moraju ratificirati sve članice Unije od kojih svaka ima pravo veta. Iako su nacionalne porezne politike u jurisdikciji suverena, Bruxelles može određivati minimalne porezne stope za čitav blok.

Komisija u dokumentu pojašnjava da bi porez bio varijabilan, ovisan o sastojcima goriva i njihovom utjecaju na okoliš, što podrazumijeva veće stope za veće onečišćivače.

Izuzeće najbogatijih

Cilj je avioprijevoznike “ohrabriti” na usvajanje održivijih energenata kakav je e-kerozin čiji širu uporabu priječe visoki troškovi te je njihov aktualni udjel na tržištu manji od 1%.

Očekuje se da će Bruxelles idućeg mjeseca avioprijevoznicima predložiti, odnosno nametnuti, minimalne kvote održivih goriva kako bi potaknuo potražnju.

>>>Strategija bioraznolikosti stiže neumitno, s ‘doista velikim troškom’ za poljoprivrednike i ribare

Zanimljivo, prijedlog, koji je podložan promjenama, od poreza izuzima teretne letove ili “letove iz užitka” što uključuje i “poslovnu avijaciju.” Navedeno može zahvatiti rekreacijsko korištenja aviona, što je OK, ali je nejasno zašto bi od poreza bili pošteđeni vlasnici privatnih mlažnjaka i druge premium kategorije.

Države članice mogle bi odlučiti oporezivati gorivo tih letova na nacionalnoj razini.

Pratite nas na Google vijestima