PolitikaPreporučeno

Korištenje pridjeva ‘crn’ u predizbornoj promidžbi Možemo! i Zelenih ‘neprimjereno’ | Povjerenstvo

Etičko povjerenstvo poručilo je u četvrtak da u izbornoj promidžbi za Europski parlament nije primjereno “pejorativnim (pogrdnim) atributima”, kakav je primjerice, crna desnica, označavati dijelove “uobičajenih političkih orijentacija”.

Povjerenstvo je time odgovorilo stranci Možemo! koja se zanimala za dopuštenost oglašavanja Europske zelene stranke, koja djeluje u EU i u Europskom parlamentu, i u promidžbi u Hrvatskoj, a čiji oglas sadrži poruku “9. lipnja glasaj za Zeleno, za Europu, za klimu, protiv crne desnice”.

Upit te stranke Povjerenstvu je došao preko Državnog izbornog povjerenstva (DIP), a nakon njegova razmatranja Etičko povjerenstvo većinom smatra da “nije primjereno pejorativnim atributima označavati dijelove uobičajenih političkih orijentacija”.

Očitovanje, odnosno priopćenje Etičkog povjerenstva prvo je, i za sada jedino, u kampanji za Europske izbore koja službeno traje od 24. travnja, dakle, mjesec i pol dana.

Možemo! je ususret parlamentarnim izborima u Hrvatskoj opisni pridjev “crna” koristilo za stranke desnice, uključujući u promidžbenim porukama emitiranima na radiju, atribut često koristi i u svojim objavama na društvenim mrežama, uključujući na X-u gdje dio korisnika praksu “ocrnjivanja” prihvaća s humorom ili kritikom.

Grabancijaš/Hina


Povezane vijesti

Comment here