PolitikaPreporučeno

Protueuropski Wilders započeo povratak u EP | EU izbori 2024.

Gorljivi nizozemski nacionalist Geert Wilders u četvrtak je na putu prema povratku u Europski parlament iz kojeg je njegova Stranka slobode (PVV) “nokautirana” na izborima u 2019. godini.

Nizozemska je danas inaugurirala četverodnevne europske izbore koji će se s nedjeljom zaključiti u svih 27 država članica.

Posljednje ankete ususret izlasku na birališta predviđaju da će PVV osvojiti osam mandata, jednak broj očekuje i koalicija laburista i zelenih predvođena veteranom europske politike Fransom Timmermansom, jednim od arhitekata “Zelenog dogovora” koji je ususret parlamentarnim izborima u Nizozemskoj podnio ostavku na dužnost izvršnog predsjednika Europske komisije.

Wilders je na nacionalnim izborima u studenom 2023. godine deplasirao Timmermansa i osupnuo glavne političke struje Europske unije. Analitičari su tada odvagnuli da on predstavlja “oblik stvari koje dolaze”.

Njegova je koalicija najavila da će u EP-u tražiti izuzeća od europskih pravila o migracijama i azilu i zelenih politika, što, ovisno o ishodu izbora, pretpostavlja osporavanje nadnacionalnih direktiva usvojenih u prvom mandatu predsjednice Europske komisije, Ursule von der Leyen.

Wilders je godinama zagovarao izlazak Nizozemske iz Europske unije, ali je takva retorika uočljivo izostala u aktualnom izbornom ciklusu.

On je biračima rekao da će, umjesto “exita”, tražiti reforme unutar parlamenta s ciljem vraćanja kompetencija državama članicama.

Nizozemska će izlazne ankete objaviti večeras u 21:00.

Grabancijaš/ReutersRelated Posts

Comment here