Biznis i ekonomijaPreporučeno

Krah švedske manufakture: PMI/rujan

Švedska ekonomija se pokazala relativno otpornom na globalno usporavanje potaknuto američkim protekcionizmom i tamošnja je središnja banka, sve do posljednjih podataka, bila na putanji stezanja monetarne politike i povećanja kamatnih stopa u financijskom sustavu.

Analitičari drže da rujanski pad zabilježen u Indeksu menadžera nabave (PMI), najveći na mjesečnoj razini od krizne 2008. godine, sad umanjuje izglede za normalizaciju monetarne politike.

>>>Sunovratila se vrijednost švedske krune

“Švedski proizvođači sad jednostavno idu u istom smjeru kao, primjerice, u Njemačkoj,” rekao je ekonomist Nordea, Torbjorn Isaksson. “PMI izvješće podržava naše gledište da će Riksbank smanjiti kamatne stope na prijelazu godine”.

Aktivnost u švedskom proizvođačkom sektoru u rujnu je zaronila na najniže razine od početka 2013. godine.

Švedski PMI je prema u utorak objavljenim podacima Silfa i Swebanka u rujnu pao na 46.3 postotna boda s 51.8 mjesec prije. Metodologija promatra 5 različitih podsektora od kojih su tri u rujnu bila ispod vrijednosti od 50 što se prema pisanju Reutersa interpretira kao sažimanje aktivnosti.

>>>Švedska ekonomija (grafika Reutersa)

U odvojenom istraživanju tvrtke Markit, preliminarna (pr)ocjena Indeksa proizvodnih menadžera nabave (PMI) otkriva da je postojana industrijska recesija u negativni teritorij povukla i uslužni sektor najveće europske ekonomije, Njemačke.

PMI za njemački industrijski sektor u rujnu je iznosio 41.7. Njemačka je recesiju u posljednjem kvartalu prošle godine izbjegla u maniri statističke pogreške i analitičari očekuju da će se njezina ekonomija u trećem kvartalu 2019. ponovno smanjiti nakon sažimanja od 0.1 posto u razdoblju od travnja do lipnja.