PreporučenoTech

Krovne liječničke organizacije upozorile na ‘kolaps’ | COVID-19

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, pet krovnih liječničkih organizacija zatražilo je u četvrtak od Vlade i Nacionalnog stožera civilne zaštite da žurno donese šest ključnih epidemioloških mjera kako bi se usporilo širenje zaraze i spriječio kolaps bolničkog sustava.

Zbog izrazitog i rapidnog pogoršanja epidemiološke situacije u Hrvatskoj i velikog pritiska na zdravstveni sustav te prijetećeg preopterećenja bolnica i narušavanja njihovih sposobnosti za liječenje covid, ali i ne-covid bolesnika, zahtjev su uputili Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički zbor, Hrvatski liječnički sindikat, HUBOL i KOHOM.

Covid potvrde, propusnice

Od Vlade i Nacionalnog stožera civilne zaštite zatražili su žurno uvođenje obveznih covid potvrda za rad kod svih poslodavaca (javni, državni i privatni), uvođenje obveznih covid potvrda za ulazak u zatvorene javne prostore (javna uprava, javna poduzeća, trgovački centri, kina, kazališta, restorani, kafići…). Zatim da se privremeno, tijekom sljedeća dva tjedna, ograniči broj osoba na svim okupljanjima u zatvorenim prostorima na 50, uz obvezne covid potvrde.

>>>4. val koronavirusa prerastao u cunami, teško pogodio čitavu Europu

Pet krovnih liječničkih organizacija traži produženje online nastave za učenike predmetne nastave osnovnih škola, učenike srednjih škola i studente na fakultetima (privremeno, tijekom sljedeća dva tjedna) te nastavak održavanja razredne nastave po modelu A.

Traže postupno odgađanje elektivnih programa u bolnicama te organiziranje rada na punktovima za cijepljenje u svim većim gradovima u modelu rada 7 dana/12 sati.

Sprječavanje kolapsa

Ciljevi koje pet liječničkih organizacija smatra da je moguće postići ovim mjerama su zadržavanje funkcionalnog zdravstvenog sustava i sprječavanje njegova kolapsa. Naime, upozoravaju, trend rasta hospitalizacija i pacijenata u jedinicama intenzivnog liječenja neminovno vodi do situacije u kojoj oboljeli od covida, kao ni drugi pacijenti, više neće moći dobiti zdravstvenu skrb na razini dosadašnje kvalitete i dostupnosti.

Iznimno žestok val

Suočeni smo u Hrvatskoj s iznimno žestokim valom epidemije. U posljednja 24 sata zabilježeno je 6.310 novih slučajeva zaraze novim koronavirusom, najviše od početka epidemije u Hrvatskoj. Stvarni broj zaraženih je značajno veći. U posljednja dva tjedna broj pacijenata u bolnicama i broj pacijenata na respiratorima narastao je za čak 72 posto, upozorili su.

>>>Znanstveni savjet upozorio na veliku plimu zaraza, pozvao na cijepljenje, stezanje mjera | COVID-19

Ako se odmah ne poduzmu nužne mjere, hrvatsko zdravstvo ide prema situaciji gdje za sve oboljele od covid-19 neće biti dovoljno specijaliziranih liječnika za liječenje najteže oboljelih. Stoga pet vodećih liječničkih organizacija zaključuje: Uz kontinuirani nastavak cijepljenja, ove mjere su nužne kako bi se usporilo širenje zaraze, spriječio kolaps bolničkog sustava i osigurala dostupnost zdravstvene skrbi svim hrvatskim građanima.

Comments (2)

  1. […] Krovne liječničke organizacije upozorile na ‘kolaps’ | COVID-19 05/11/2021 […]

  2. […] >>>Krovne liječničke organizacije upozorile na ‘kolaps’ | COVID-19 […]

Comments are closed.