PreporučenoTech

Lijek za pretilost Wegovy blagotvoran i za srce

Dionice danske farmaceutske tvrtke Novo Nordisk u ponedjeljak su se propele za 3% nakon što su tijekom vikenda potvrđeni znanstveni podaci da njezin popularni lijek za pretilost Wegovy donosi i dobrobit za srce koja nije povezana isključivo s gubitkom težine.

Novo je u kolovozu objavio preliminarne rezultate velikog istraživanja koje je pokazalo da Wegovy pacijentima pomaže da u prosjeku izgube do 15% svoje težine te također smanjuje učestalost srčanog udara, moždanog udara ili smrti od srčanih bolesti za 20%.

“Pozitivno iznenađenje”

Recenzirani podaci sada utvrđuju da su rizici od srčanih oboljenja postali vidljivi gotovo neposredno nakon početka terapije lijekom temeljenim na semaglutidu, agonistu receptora peptida-1 sličnog glukagonu.

Trenutno najpopularnije tržišne marke lijekova sa semaglutidom su Ozempic, Rybelsus i Wegovy.

Markus Manns, upravitelj portfelja pri Union Investmentu u Njemačkoj i dioničar Novo Novordiska za Reuters je rekao da su kardiovaskularne dobrobiti “pozitivno iznenađenje” koje bi moglo donijeti značajnu razliku u odmjeravanju s konkurentskim lijekovima koje razvijaju kompanije poput Amgena ili Pfizera.

Paprena cijena

Analitičari Jefferiesa u bilješci za klijente prepoznaju dobrobit Wegovyja za pretile ljude s kardiovaskularnim bolestima, ali i podcrtavaju da su kardiolozi u Sjedinjenim Američkim Državama fokusirani na njegovu visoku cijenu koja priječi širu primjenu.

Početna cijena mjesečnog tretmana Wegovyjem iznosi 1.000 dolara mjesečno.

Jefferies prognozira da novi podaci neće voditi široj primjeni lijeka bez usvajanja zakona koji bi tretmane uvrstio u plan primarnog zdravstvenog osiguranja (Medicare).

Američki zakon tretmane za mršavljenje klasificira kao lijekove u kategoriji životnog stila i Medicareu brani njihovo plaćanje.

Novo je prvijenac na novom tržištu visokoučinkovitih lijekova za gubitak težine. Regulatori u SAD-u i Britaniji prošlog su tjedna odobrili komplementarni tretman proizvođača Eli Lilly koji je prije bio odobren kao lijek za dijabetes s nazivom Mounjaro.

Dionice Novo Nordiska ove su godine porasle za 47.5%.


Povezane vijesti