Biznis i ekonomijaPreporučeno

‘Lockdown’ ugostitelja u Varaždinskoj županiji: COVID-19 | 20. studeni

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je u petak nove mjere protiv koronavirusa, nakon što dosadašnje nisu smanjile broj zaraženih, a primjenjivat će se od subote u ponoć do 15. prosinca, najavio je voditelj Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Uz mjere koje se uvode na nacionalnoj razini, Stožer je na prijedlog županijskih ogranaka odobrio strože mjere za Varaždinsku i Osječko-baranjsku županiju i grad Daruvar.

>>>Obustavlja se rad noćnih klubova, ograničava radno vrijeme ugostitelja: nove mjere | detalji

U Varaždinskoj županiji to je zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na otvorenom na kojem je prisutno više od 20 osoba, zabrana okupljanja u zatvorenim prostorima, privremena obustava rada ugostiteljskih objekata uz izuzetak dostave hrane, obustava umjetničkih programa i sličnih manifestacija, privremena obustava sportskih natjecanja i treninga u sportovima u kojima dolazi do fizičkog kontakta. Odluke stupaju na snagu danas, rekao je Božinović.

Što se tiče financijske naknade ugostiteljima koji zbog novih mjera neće moći raditi, Božinović je rekao kako takva naknada već postoji će se o svemu razgovarati na Vladi. To je stvar drugih resora koji su o svemu upoznati i sigurno će pronaći način da se u razgovor s predstavnicima tih djelatnosti nađe održivo rješenje, rekao je.

Čačić: Hrvatska najgora u Europi

Varaždinski župan Radimir Čačić u petak je potvrdio da se na području te županije na dva tjedna zatvaraju svi ugostiteljski objekti, sportske dvorane, zabranjuju okupljanja u zatvorenom, a na otvorenom se ograničavaju na 20 osoba, uz iznimno dopušteno održavanje vjerskih obreda.

“Svi naši prijedlozi su prihvaćeni”, kazao je Čačić nakon koalicijskog sastanka u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici dodavši da će strože mjere biti uvedena na prijedlog županijskog Stožera civilne zaštite.

Prihvaćena je jedna iznimka, pod strogim epidemiološkim mjerama je ostavljena mogućnost vjerskih obreda u crkvama, uz označen broj osoba koje mogu biti u tom prostoru.

Čačić smatra da Varaždinska županija, ali i Hrvatska, kasne sa strožim mjerama dodajući kako je “Hrvatska najgora u Europi” te da će uskoro doseći 14-dnevnu incidenciju od 1000 zaraženih na 100.000 stanovnika.

>>>Varaždinska županija najkužnija regija Europe | WHO | 18. studeni

Najavio je da će se u Varaždinskoj županiji u nadzor pridržavanja epidemioloških mjera uključiti policija, a takva mogućnost postoji i na nacionalnoj razini.

“Ako sam dobro razumio današnju raspravu, policija će se uključiti i u nadziranje mjera na nacionalnoj razini”, rekao je.

Upitan kako komentira najavu strožih mjera na nacionalnoj razini samo dva dana nakon što je u Vukovaru održana Kolona sjećanja s oko 5000 sudionika, Čačić je ocijenio da je to bila dobra odluka.

“I vi i ja znamo da je Vukovar prošao fenomenalno dobro. Da je bila politička odluka na bazi epidemioloških zahtjeva da se Kolona sjećanja zabrani, imali biste demonstraciju desnice. Ja smatram da je to dobro u zadanim okvirima, epidemiološke štete bi mogle biti puno veće da se to zabranilo”, kazao je varaždinski župan.

“Mi smo uputili Nacionalnom stožeru zahtjev i zamolbu da se počne s ciljanim testiranjima po tvrtkama jer izvor zaraze nisu kafići, još manje su otvoreni prostori, kao što župan misli.”

Ivan Čehok

Kontra Čehoka: nisu krivi kafići, nego radni prostor

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok izjavio je u petak da za širenje zaraze koronavirusom nisu krivi kafići i otvoreni prostori, nego radni prostori, što je suprotno stajalištu varaždinskog župana Radimira Čačića, koji je za strože mjere prema ugostiteljskim objektima i okupljanjima.

Župan Čačić nekoliko je puta rekao kako od Nacionalnog stožera civilne zaštite traže skraćivanje radnog vremena pa i zatvaranje ugostiteljskih objekata kao potencijalnih mjesta širenja zaraze. Kritizirao je i odluku Grada Varaždina da se ide u organizaciju “Adventa u Varaždinu“ s kućicama za ugostiteljsku namjenu i postavljanje klizališta.

Gradonačelnik Čehok izjavio je u petak da ono što Čačić govori “neće ni na koji način smanjiti broj zaraženih“. Rekao je kako se slaže s njegovim idejama, ali nije vrijeme za prepucavanje.

>>>Utjecaj protuepidemijskih mjera na širenje koronavirusa | grafika

“Mi smo uputili Nacionalnom stožeru zahtjev i zamolbu da se počne s ciljanim testiranjima po tvrtkama jer izvor zaraze nisu kafići, još manje su otvoreni prostori, kao što župan misli“, rekao je Čehok, koji smatra da su izvor zaraze uredi i industrijski pogoni.

“Ako nećemo ići to ciljano testirati, ovo što radi Zagreb od ponedjeljka, što su najavili Međimurci, mi nećemo postići ništa. Grad je ponudio i sredstva i novac, međutim, mi nemamo struku, mi nemamo liječnike, mi to ne možemo sami provesti“, rekao je varaždinski gradonačelnik.

“Da mi imamo ovlasti koje ima župan, ja bih to odmah učinio. Izdvojio bih milijun, dva milijuna kuna i testirao bih stanovništvo tamo gdje su krizna žarišta. I onda bismo znali točno tko i gdje su ti izvori zaraze“, dodao je.

Čehok također smatra da organizacija “Adventa u Varaždinu“, u prilagođenom obliku, neće uzrokovati širenje virusa.

“Neka netko objasni kako bi se djeca na 800 kvadrata, 30-ero djece koja kližu mogla zaraziti. Upravo suprotno, mi trebamo građane potaknuti da izlaze van i da budu vani na zraku u zimi, ali, naravno, pridržavajući se mjera“, izjavio je Čehok.

>>>Djeca imaju izrazito visoko virusno opterećenje: studija

U vezi s pritiskom na zdravstveni sustav zbog pandemije koronavirusa, rekao je kako trpe pacijenti koji nisu zaraženi jer je i prije nedostajalo liječnika i medicinskih sestara.

“Sada ih imamo još manje. I to je nešto što je izravna odgovornost župana, o kojoj ga naravno, nažalost, nitko ništa ne pita. On će jednom morati odgovarati za stanje u bolnici“, zaključio je Čehok.

Grabancijaš/Hina

Comments (1)

  1. […] ‘Lockdown’ ugostitelja u Varaždinskoj županiji: COVID-19 | 20. stude… 20/11/2020 […]

Comments are closed.