Politika

‘Loša optika, bizarna zadrška’ u usvajanju novog paketa europskih sankcija Rusiji  

Poljski premijer Mateusz Morawiecki; Foto: European Council

Zemlje EU-a nisu se uspjele u petak, treći dan zaredom, dogovoriti o novim sankcijama protiv Rusije, pri čemu je Poljska odbacila talijanski zahtjev za blažim novim ograničenjima na uvoz gume, rekli su diplomati.

>>>Na snazi je europski embargo na ruska motorna goriva, naftne derivate

Poljska je rekla da predložena ograničenja uvoza ruske gume u EU uključuju tako veliku kvotu izuzeća i tako duga prijelazna razdoblja da u praksi ne bi imala učinka.

Ostale zemlje EU-a bile su zbunjene činjenicom da Varšava svojim stajalištem riskira da se ne donesu ove sankcije na godišnjicu ruskog napada na Ukrajinu i to zbog samo jednog elementa šireg paketa.

“Ovo je vrlo loša optika. Ono što je ovdje trebalo biti ključno je poruka solidarnosti s Ukrajinom na ovaj poseban dan”, kazao je jedan diplomat uključen u pregovore između 27 zemalja EU-a u sjedištu bloka Bruxellesu.

>>>Rekordni višak na tekućem računu Rusije | propaganda

Sve zemlje članice moraju odobriti sankcije da bi one stupile na snagu, zbog čega su pregovori 27-orice često dugi i zamorni.

EU je objavila da bi ovo bio deseti krug sankcija protiv Rusije od početka rata.

One bi među ostalim sankcionirale pojedince koje zapad smatra ruskim propagandistima kao i one koje Kijev drži odgovornima za deportaciju ukrajinske djece u Rusiju.

>>>‘Pomalo iznenađujući’ iznosi zamrznute ruske imovine u Grčkoj i na Malti

Nove bi sankcije isključile i još nekoliko ruskih banaka iz globalnog sustava SWIFT.

“Mogli smo imati dogovor još u utorak. Ovo je bizarno”, zaključio je drugi europski diplomat.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima