PreporučenoTech

Loše tromjesečje referentnog Samsunga, pad potražnje za memorijskim čipovima

Samsung Electronics u petak je upozorio na pad zarade za 32 posto i lošiju od očekivane operativnu dobit u tromjesečju od srpnja do rujna uslijed osipanja potražnje za elektroničkim uređajima i memorijskim čipovima.

>>>Ljulja se pandemijom razigrana industrija poluvodiča

Kompanija, čije je poslovanje zbog globalnog dosega prihvaćeno kao jedno od mjerila šireg gospodarskog zdravlja, dodatno je umanjila već skresane procjene potražnje i zarade od čipova uz procjene analitičara da će potrošači uslijed inflatornih pritisaka, stezanja monetarne politike i rata u Ukrajini ostati zauzdani.

Slabost na tržištu poluvodiča

Samsung procjenjuje da je profit kroz tromjesečje pao na 10.8 bilijuna wona (7.67 miljardi dolara) u poredbi s 15.8 bilijuna wona u istom razdoblju lani.

Kompanija pad profita na godišnjoj razini nije iskusila gotovo tri godine.

>>>Fantomski obojeni Samsung Galaxy S22 Ultra | full specs | FOTO/VIDEO

Slabost je osobito uočljiva na tržištu memorijskih čipova gdje proizvođači pametnih telefona i krojači PC računala posežu u zalihe i zaziru od njihovog obnavljanja.

“Biznis s memorijskim čipovima lošiji je od očekivanja, pošiljke DRAM čipova mogle bi biti niže u višim dvoznamenkastim postotcima u poredbi s drugim kvartalom,”  rekao je Park Sung-soon analitičar Cape Investment & Securities.

“Trendovi u pregovorima o cijenama sugeriraju da se potražnja kupaca kroz tromjesečje rapidno pogoršala,” dodao je.

Prilagodbe

Analitičari očekuju da će cijene memorijskih čipova nastaviti s poniranjem u tekućem kvartalu i izazvati dublji pad profita u zadnjem ovogodišnjem tromjesečju. Povratak potražnje očekuje se u 2023. godini.

>>>Samsung predstavio Galaxy Watch4 i Galaxy Watch4 Classic, pametne satove za zdravlje i wellness

I drugi velikani proizvodnje poluvodiča revidiraju poslovanje. Micron Technology prošlog je tjedna prvi najavio racionalizaciju investicijskih planova u sljedećoj godini, o čemu promišlja i veći rival SK Hynix.

Proizvođač čipova Advanced Micro Devices Inc (AMD) u četvrtak je objavio prvu procjenu prihoda u trećem tromjesečju koja je za milijardu dolara lošija od prognoza.

AMD je upozorio na slabu prodaju osobnih računala, što signalizira da bi se pad potražnje za poluvodičima mogao produbiti.

>>>Potražnja za grafičkim karticama Nvidije propala za 44% | Q2

Samsung, čije su dionice od početka godine izgubile oko 30% vrijednosti, trenutačno ne razmatra smanjenje proizvodnje poluvodiča.

Bezbrižnost na high-endu

Podaci o prodaji istovremeno ukazuju da je recesija daleko od high-end tržišta na kojem je Samsung zabilježio rast potražnje za svoj vodeći preklopni pametni telefon.

>>>Samsung predstavio novu generaciju high-end preklopnika: Galaxy Z Flip4 i Galaxy Z Fold4

“Visoko i premium tržište relativno je otporno sa solidnom potražnjom unatoč recentnoj gospodarskoj sumornosti,” rekla je Liz Lee, pridružena direktorica u Counterpointu. U Sjedinjenim Američkim Držvama “inicijalna prodaja Galaxy Z4 serije bila je veća od prodaje Galaxy Z3 serije.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima