PreporučenoTech

Potražnja za grafičkim karticama Nvidije propala za 44% | Q2

Nvidia Corp u ponedjeljak je upozorila da su prihodi u drugom tromjesečju (Q2) s kvartala na kvartal pali za 19%, primarno zbog slabe potražnje u gamingu.

Dionica se po objavi preliminarnih podataka urušila za 8%.

Lošiji od očekivanog profit zrcali se i u drugim nišama, slabiju potražnju za računalima, gaming platformama i pametnim telefonima bilježe Intel, Qualcomm, Sony i drugi.

Urušavanje potražnje za grafičkim karticama

Gaming industrija poslovično je otporna na recesije i pandemije jer dobro služi eskapizmu, no aktualni podaci sugeriraju da potrošači zaziru od obnove modela mobitela, osvježavanja ili kupnje računala i igraćih konzola.

>>>Sony za 3.6 milijardi dolara preuzima Bungie, tvorce Destinyja

Microsoft je o padu prihoda od gaminga u Xbox eko-sustavu izvijestio prošloga mjeseca, dok je Sony umanjio ljetnu prognozu za Playstation.

>>>Microsoft preuzima Activision

Nvidia je u drugom tromjesečju zabilježila urušavanje prihoda na tržištu high-end grafičkih ubrzivača za 44% u poredbi s kvartalom prije.

Piper Sandler, analitičar iz Harsh Kumara, za Reuters je rekao da je magnituda pada iznenađujuća i “veća od tržišta videoigara”.

“Usporavanje Nvidia gaminga izgledno uključuje čipove koje oni prodaju kripto-tržištu, ono je bilo slabo i stoga imamo tako značajne razmjere usporavanja,” napisao je u bilješci za investitore analitičar J.P. Morgana, Sandeep Deshpande.

>>>Vrijednost Nvidie prvi put veća od vrijednosti Intela

Nvidia prema preliminarnom izvješću očekuje ukupni kvartalni prihod od 6.7 milijardi dolara, nasuprot očekivanjima analitičara o 8.1 milijardi.

Rezultati su u ponedjeljak poljulji vrijednost dionica drugih dionika, uključujući AMD i Qualcomm.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima