Biznis i ekonomijaPreporučeno

Marić podcrtao ‘strukturnu slabost’ gospodarstva u komentaru usporavanja BDP-a: VIDEO

Ministar financija Zdravko Marić u komentaru usporavanja BDP-a s 3.9% na 2.4% s prvog na drugo tromjesečje kaže da je rezultat u harmoniji s umjerenim i konzervativnim očekivanjima Vlade o godišnjem rastu BDP-a od 2,8%.

Ministar je kao posebnu, strukturnu slabost hrvatskog gospodarstva naveo ovisnost o uvozu koja koči i negativno utječe na rast BDP-a.

Ukupan izvoz od siječnja do lipnja 2019., prema Prvim rezultatima DZS-a, iznosio je 54,4 milijarde kuna, dok je uvoz iznosio 92,9 milijardi kuna, što vanjskotrgovinski deficit na polugodištu gura do iznosa od 38,5 milijardi kuna. Prema konačnim rezultatima DZS-a, vanjskotrgovinski deficit je lani skočio za 16 posto, na 68 milijardi kuna a aktualna kretanja sugeriraju da će ove godine rezultat biti porazniji.

>>>U drugom kvartalu usporen rast bruto investicija, izvoza roba i usluga: analiza BDP-a/HGK

Marić je rekao da je ovisnost hrvatskog gospodarstva o uvozu pitanje za sve dionike i pozvao na snaženje domaće proizvodnje i stvaranje dodane vrijednosti u Hrvatskoj.

Uvoz, među ostalim, umanjuje pozitivne trendove rasta osobne potrošnje, koja je u svibnju neočekivano posrnula i prvi put od kolovoza 2014. godine pala na godišnjoj razini.

Ministar je rekao da osobna potrošnja zrcali trend rasta trgovine na malo, zaposlenosti i plaća, ali da se njezin sve značajniji dio prelijeva u druga gospodarstva. “Čim domaća potražnja zabilježi rast, bilo osobna potrošnja ili investicije, uočava se jaka uvozna komponenta,” naglasio je.

Komentar se dodirnuo i globalnih kretanja, pogledajte: