Biznis i ekonomijaPreporučeno

Mercedes-Benz odbacuje posrednike, čuva maržu

predsjednik upravnog odbora Mercedes-Benz grupe i izvršni direktor Mercedes-Benza Sten Ola Källenius; Foto: SWR Marktcheck/YouTube

Mercedes-Benz grupa u petak je upozorila na manju zaradu u 2023. godini citirajući gospodarsku i geopolitičku nesigurnost.

Tvrtka je najavila fokus na izravnu prodaju automobila u velikim tržištima poput Njemačke i Britanije gdje će marže ostati visoke a količine nepromijenjene.

>>>Nakon debija na burzi Porsche zasjeo na tron europske automobilske industrije

Premium proizvođač očekuje pad prihoda od 12% do 14%  u tekućoj godini i zaradu mrvicu manju nego lani čak i ako obujam prodaje ostane isti.

Mercedes također bilježi slabljenje potražnje u Europi i sporiji od očekivanog odskok u Kini gdje su vlasti na prijelazu godine dokinule distopijsku politiku “nulte tolerancije” bolesti COVID-19.

Izgledi u Sjedinjenim Američkim Državama ostaju bodri.

>>>Daimler najavio 60 milijardi eura investicija u elektrifikaciju, digitalizaciju i autonomnu vožnju

Grupa očekuje da će prodaja na vrhu ponude gdje su marže najizdašnije biti blago bolja nego lani.

Prognoza njemačkog prvaka autoindustrije ugrubo odgovara generalnom trendu u industriji.

Njemačka automobilska udruga očekuje da će u 2023. godini kupce širom svijeta pronaći 74 milijuna vozila, 4% više nego lani, ali i dalje 8% ispod predpandemijskih razina.

Kraćenje prodajnog lanca

U zrcaljenju panameričkog trenda, Mercedes “tiho” odbacuje posrednike i automobile prodaje izravno, kroz svoje salone.

“Sebe iz veletrgovca pretvaraš u trgovca, i to mijenja tvoj čitav stav kako upravljaš poslovanjem,” rekao je Sten Ola Källenius, predsjednik upravnog odbora Mercedes-Benz grupe i izvršni direktor Mercedes-Benza.

>>>Interijer prvog električnog Mercedesa izvršne klase materijalizirao budućnost | EQS | FOTO

Izravna prodaja štedi troškove je kompanija uklanja zabrinutost kupaca da bi od drugog dilera mogli dobiti povoljniju cijenu, dodao je.

Mercedes-Benz je lani ostvario svoju prognozu o 13%-15% prilagođenog povrata od prodaje u odjelu automobila, uz maržu od 14,6% za 2022. i porast zarade od 28%, na 20.5 milijardi eura, u cijeloj grupi.

Kvaliteta i kvantiteta

“S obzirom na rastuće troškove inputa, ohrabreni smo što Mercedes stavlja vrijednost ispred količine i u 2023. planira nepromijenjeni obujam kako bi zaštitio cijene,” komentirao je analitičar Bernstein Researcha, Daniel Röska.

Dionica Mercedesa u petak je rezultate i najave pozdravila rastom za 3.2%.

Kompanija je u četvrtak ponovila predanost otkupu dionica vrijednih 4 milijarde eura do 2025. godine, što će osnažiti njihovu vrijednost.

Uprava će predložiti dividendu od 5.20 eura po dionici, u poredbi s lanjskih 5 eura, što podrazumijeva ukupnu isplatu 5.6 milijardi eura.

>>>Road test očaravajućeg AVTR-a | VIDEO

Zarada u četvrtom tromjesečju iznosila je 5.4 milijarde eura, više od 5 milijardi koje je predvidio pružatelj financijskih usluga Refinitiv.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters