Biznis i ekonomija

Milanović pohvalio varaždinski brending: najviše mi se svidio kućanski koščičjak

Predsjednik Republike Zoran Milanović u subotu je u Varaždinu sudjelovao u promociji autohtonih i tradicionalnih proizvoda Varaždinske županije.

Kako je naglašeno na prezentaciji održanoj u atriju Županijske palače, Varaždinska županija s devet je zaštićenih proizvoda druga u Hrvatskoj, odmah iza Zadarske koja ima jedan proizvod više, a među najpoznatijima su zaštićenim proizvodima varaždinsko zelje, varaždinsko bučino ulje, zagorski puran i varaždinski klipič.

>>>Zaštićeno je zemljopisno porijeklo ‘Bračkog varenika’ – vrhunskog začina medne arome

“Ponosni smo da smo u proteklih nekoliko mjeseci zaštitili i ludbreški hren, a prije toga smo dobili i europsku zaštitu varaždinskog klipiča. Imamo pet svjetskih zlata za bučina ulja i samo još jedan hrvatski proizvod ima to zlato u proteklim desetljećima, a to je Jana”, istaknuo je župan Radimir Čačić.

U Varaždinskoj županiji sjajno rade na brendiranju tako da kvalitetan proizvod prodaju skuplje, ali pošteno, rekao je Milanović.

“To je uspjelo s maslinovim uljem u zadnjih 30 godina u Hrvatskoj, a bučino ulje je sljedeće. Ovo je proizvod na razini najboljih austrijskih proizvoda”, istaknuo je predsjednik dodavši da mu se od ponuđenog najviše svidio kućanski koščičjak.

>>>Paška sitna morska sol i hrskavi, krhki solni cvijet zaštićeni oznakom izvornosti

“To je težački kolač, narodni, a heljda je sjajna crna pšenica. Ona je negdje iz Mandžurije, jako je jaka, to je baš za rad u polju, a opet nije napravljeno premasno. Super proizvod”, rekao je Milanović.

Pratite nas na Google vijestima

Grabancijaš/Hina