PolitikaPreporučeno

Mlinarić Ćipe podnio prijavu zbog ‘protuzakonitog financiranja’ Tomaševića, Zagreb je NAŠ! i Možemo!

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić Ćipe u četvrtak je na konferenciji za medije izvijestio o podnošenju kaznene prijave (dokument) Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske protiv stranaka Zagreb je naš! i Možemo! i njihova kandidata za zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

Trag novca

Prema tvrdnjama Stipe Mlinarića, odvjetnika Željka Olujića i zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Maria Radića, Možemo! se “nelegalno financira” putem instituta koji je u Hrvatskoj otvorila njemačka stranka Zelenih, “što je protuzakonito i protivno Ustavu Republike Hrvatske”.

“S jedne strane imamo stranku Zelenih koja osniva institut Heinrich-Böll-Stiftung. Taj institut uplaćuje novac u Institut za političku ekologiju, a to su sve instituti pod navodnim znacima, i iz tog instituta nastaju stranke Možemo! i Zagreb je naš!. Gospodin Tomašević je bio koordinator oba instituta. Imamo ovdje na početku trag novca od jedne stranke koja je stranka u Saveznoj Republici Njemačkoj i koja ima identične ciljeve kao i stranka u Republici Hrvatskoj, a to je Možemo! Ustavom Republike Hrvatske zabranjeno je financiranje stranih pravnih osoba i političkih stranaka. Ovo je čak loše prikriven trag novca,” rekao je Mario Radić.

Financiranje iz inozemstva

U prijavi se, između ostalog, navodi da su stranka Zagreb je naš! od ožujka 2017., a Možemo! od ožujka 2019. do svibnja 2021. u svrhu potpore i promicanja političkog djelovanja financijska sredstva za financiranje redovitih godišnjih političkih aktivnosti političke stranke i financiranja izborne promidžbe za izbor članova Gradske skupštine Grada Zagreba stekle od strane pravne osobe Heinrich-Böll-Stiftung e. V. iz Savezne Republike Njemačke preko udruge Institut za političku ekologiju.

>>>Možemo! i Zagreb je NAŠ! najavili pravne korake: prijava Mlinarića Ćipe ‘vrhunac prljave kampanje’ (reagiranje)

Kao kandidat za gradonačelnika Grada Zagreba Tomislav Tomašević je, dodaje se u prijavi, sredstva za promicanje svoga političkog djelovanja stekao na isti način, što je u suprotnosti s odredbama Ustava Republike Hrvatske koje ne dopuštaju financiranje političkih stranaka novcem iz inozemstva.

Željko Olujić je ocijenio da se radi o ozbiljnom prekršaju i naznaci osnovane sumnje u izvršenje kaznenog djela.

Comments (1)

  1. […] Mlinarić Ćipe podnio prijavu zbog ‘protuzakonitog financiranja’ Toma… 13/05/2021 […]

Comments are closed.