FunPreporučeno

Možemo! navelo htijenja i smjernice za širenje kulture | Izbori 2024

Predstavnici Možemo! poručili su u nedjelju na predstavljanju izbornog programa kulture, da žele povećati proračun za kulturu i građanima je učiniti dostupnom kroz vaučere, ulagati u izgradnju kulturnih centara i programe u malim sredinama.

Kultura je temelj za dobar život. Kultura nisu samo programi i publika, ona je otvaranje dijaloga, prostor za uključivanje i jačanje zajednice. Možemo! se svojom kulturnom politikom obuhvaća i želi brinuti za sve segmente kulturnog polja”, rekla je Urša Raukar Gamulin.

Objasnila je kako je njihova kulturna politika organizirana oko tri programske osi – održivost, dostupnost u svim krajevima Hrvatske  i pitanje relevantnosti kulture, u smislu suradnje s drugim sektorima.

Širenje kulture

Antonija Letinić rekla je da je preduvjet za dostupnost kulture da svi građani mogu sudjelovati u kulturnim programima, kao gledatelji ili akteri, pa je važna izgradnja adekvatne infrastrukture, među ostalim, prostora za kulturu, aktivirati postojeće kulturne centre.

Smatra da  je važno ulagati sredstva u različite mjere koje će učiniti kulturu dostupnom širokom krugu građana bez obzira na to gdje žive, pa će uvoditi programe usmjerene na dostupnost kulture, poput ulaznica, vaučera, decentralizacije te integracije osoba s invaliditetom, osoba koji su migrantskog porijekla.

“Put za Hrvatsku”

Goran Sergej Pristaš rekao je da se u Zagrebu izdvaja oko sedam posto proračuna za kulturu, što je iznimno visok postotak, a iznosi oko 73 milijuna eura godišnje otkad je Možemo! preuzeo upravljanje Zagrebom. “To je i put za Hrvatsku”, dodao je

Po njegovim riječima, tijekom tri godine upravljanja Zagrebom, Možemo! su imali priliku vidjeti i temeljito upoznati sve probleme, ne samo o tome kako žive i rade kulturni djelatnici u Hrvatskoj, nego i na koji način postojeći zakonski okviri čak onemogućavaju ili potencijalno čak i devastiraju kulturnu scenu.

Antonija Letinić, Urša Raukar-Gamulin i Goran Sergej Pristaš; Foto: Admir Buljubašić/Hina

Dodao je da im je plan poticati prisutnost kreativnih edukacijskih programa i u cjeloživotnom obrazovanju, neformalnom i informativnom obrazovanju, s posebnim naglaskom na građane treće životne dobi.

“Kad govorimo o razvoju kulture, ne možemo zanemariti i razvoj kulturnih industrija, prije svega u polju knjige, u polju video igara, u polju filma, u polju glazbe i izdavaštva”, ustvrdio je Pristaš.

Kao primjere kulturne politike u Zagrebu izdvojio je početak radova na Paromlinu, osnivanje nove ustanova u Zagrebu, napomenuvši da imaju namjeru krenuti prema napuštenim industrijskim objektima i onda dati te prostore u svrhe razvoja kulture i razvoja same zajednice.


Povezane vijesti