Biznis i ekonomijaPreporučeno

Možemo pozvalo na bolju regulaciju – uzdizanje domaćih, stranih i prekarnih radnika

“Hrvatska je po cijeni rada na dnu Europske unije, a od nadzs su gore samo Bugarska, Rumunjska i Mađarska. U isto vrijeme, zbog izostanka politika koje bi poboljšale kvalitetu života Hrvatsku, građani odlaze iz zemlje u potrazi za boljim plaćama, naročito u slabije plaćenim zanimanjima, a nedostatak radne snage Hrvatska dijelom rješava zapošljavanjem stranih radnika. No nažalost strani radnici često rade u lošijim uvjetima, a u nekim slučajevima se njihov rad i zloupotrebljava Zbog toga je nužno da u Republici Hrvatskoj osiguramo dostojanstvene i jednake uvjeta rada i socijalne zaštite za sve radnice i radnike, neovisno o tome otkud dolaze,” rekli su u nedjelju zastupnici građana iz političke platforme Možemo!; Jelena Miloš, Sandra Benčić i Gordan Bosanac.

>>>Možemo! uočilo prekarne slabosti prijedloga Zakona o radu, iznijelo 7 zahtjeva

Jedan od načina na koji se dugoročno rješava pitanje nedostatka radne snage je općenito kroz podizanje cijene rada, naročito onih u lošije plaćenim sektorima  jer Hrvatskoj nedostaje radnika upravo u tim sektorima. Hrvatska izvan javnog sektora ima samo dva sklopljena granska kolektivna ugovora te je potrebno jačati gransko kolektivno pregovaranje, naročito u privatnom sektoru, rekli su iz platforme.

Posebna je boljka to da u RH postoji slaba ili nikakva kontrola, odnosno nadzor nad primjenom kolektivnih ugovora. Tako Hrvatska u sektorima graditeljstva i ugostiteljstva, baš u dvije grane koje imaju velik broj stranih radnika i proširene kolektivne ugovore koji se odnose na sve radnike u tom sektoru, ne nadzire da li se ti kolektivni ugovori poštuju i zato je važno jačati kapacitete, a posebno nezavisnost inspektorata rada, kako bi se nadzirala provedba kolektivnih ugovora.

Zakon o strancima

Istovremeno, važno je bolje regulirati rad stranaca Zakonom o strancima. U stranci drže da je to polje nedovoljno regulirano zbog čega već duže vremena svjedočimo brojnim kršenjima prava stranih radnika: oni su često žrtve neprijavljenog rada (rade na crno), rade za niže plaće od domaćih radnika, smješteni su u lošim uvjetima kako je to recentno ilustrirao jad stranih radnika smještenih u nezakonito kontejnersko naselje u blizini odlagališta otpada.

“Jedino zaustavljanjem zloupotrebe stranih radnika i osiguravanjem jednakih uvjeta rada za sve možemo jamčiti da cijena rada u Hrvatskoj raste, a ne pada, napisali su u priopćenju iz platforme.

>>>HZMO poslodavcima olakšao prijavu-odjavu, provjeru i evidentiranje radnika – potvrda A1

O razmjerima problema i izazova govorio je Gordan Bosanac rekavši da se samo ove godine očekuje više od 120 tisuća radnih dozvola za strance, od kojih više od 20 tisuća u Zagrebu.

>>>Četverodnevni radni tjedan u Belgiji | detalji

Prvi put, jasno je da postoji velik broj dolazaka stranih radnika, a naše je društvo na to nepripremljeno jer ne postoje politike imigracije na razini RH, ni politike integracije za te ljude, a RH s bitnim emitivnim zemljama poput Nepala nema potpisane nikakve međunarodne sporazume, rekao je Bosanac uz poziv Vladi RH da otvori integracijske politike i prema stranim radnicima “kao što to kao lokalna samouprava radimo u Gradu Zagrebu,” te napokon donese i Migracijsku strategiju RH.

“Vlada zato treba izmijeniti Zakon o strancima na način da konačno počne planirati potrebe za zanimanjima i profile radnika koji nedostaju, a onda omogući stranim radnicima da se što duže zadrže u Hrvatskoj kroz produženje radnih dozvola i integraciju (što sada nije slučaj nego strani radnici vrlo brzo odlaze vani i onda uvijek tražimo nove strane radnike. Zato treba omogućiti kroz duže trajanje dozvola, sigurne i dobro plaćene poslove i bolju integraciju,” rekla je Miloš.

Gig ekonomija

Iz Možemo! poručuju i  da bi se tzv. agregatori trebali isključiti s popisa poslodavaca jer su oni zapravo posrednici i ne mogu garantirati posao već bi umjesto toga digitalne platforme trebale direktno ishoditi dozvole za boravak i rad stranaca.

“Već smo rekli i ovim putem ponavljamo  da bi Zakonom o radu trebalo ukinuti agregatore i utvrditi da su platforme pravi poslodavci jer određuju i cijenu i uvjete rada,” poručuje Miloš.

>>>Radnici Wolta upozoravaju na prekarijat i mešetarenje – traže bolje uvjete rada | VIDEO

Koordinatorica stranke Sandra Benčić, zajedno s kolegama, čestitala je svim domaćim i stranim radnicama i radnicima u RH sutrašnji Međunarodni praznik rada i pozvala ih da se pridruže prvomajskim manifestacijama širom Hrvatske.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Možemo!