Biznis i ekonomijaPreporučeno

Četverodnevni radni tjedan u Belgiji | detalji

Višestranačka koalicijska vlada Belgije ovog je tjedna dogovorila smjernice lani najavljene i sveobuhvatne politike četverodnevnog radnog tjedna.

>>>Belgija postigla politički konsenzus o četverodnevnom radnom tjednu

“Iskusili smo dvije teške godine. S ovim sporazumom mi postavljamo svjetionik gospodarstva koje je inovativnije, održivije i digitalno. Cilj je osnažiti ljude i biznise,” rekao je o mjerama i reformama belgijski premijer Alexander de Croo naglasivši da će one osnažiti i položaj radnika u prekarnoj, gig ekonomiji.

Dogovorene smjernice, koje zaposlenima na neodređeno otvaraju mogućnost ostvarivanja fleksibilnijeg radnog vremena “na zahtjev” tek treba pretočiti u zakonodavstvo, što bi moglo potrajati mjesecima.

Ravnoteža privatnog i poslovnog života

Prema dosad predstavljenom, značajni dio reforme posvećen je ravnoteži života i rada u privatnom i javnom sektoru.

>>>Nakon ‘neodoljivog’ eksperimentalnog uspjeha islandski javni sektor usvaja četverodnevni radni tjedan

Nacrt reformskog paketa tako radnicima otvara mogućnost ostvarivanja prava na četverodnevni radni tjedan.

“To mora biti napravljeno na zahtjev zaposlenika, i poslodavci moraju dati solidno obrazloženje za bilo kakvo odbijanje,” rekao je o prijedlogu belgijski ministar rada Pierre-Yves Dermagne.

Vidi, pa ako ti se svidi

Glasnogovornik belgijske vlade za Euronews Next potvrđuje da će zaposlenici moći zatražiti četverodnevni radni tjedan u pokusnom roku od šest mjeseci nakon kojeg će bez posljedica moći nastaviti u takvom ritmu ili zatražiti povratak prijašnjem režimu.

>>>‘Stiglo je vrijeme’ za nacionali program četverodnevnog radnog tjedna u Španjolskoj

“Razdoblje od šest mjeseci izabrano je kako zaposlenik ne bi predugo ostao zarobljen u slučaju pogrešne odluke,” rečeno je.

Radnici će također moći zatražiti varijabilno radno vrijeme. Poslodavci će izmjene u smjenama morati najaviti najmanje sedam dana unaprijed.

>>>69% Hrvatica i Hrvata podržava četverodnevni radni tjedan: anketa/MojPosao

“To bi koristilo onima koji više vremena žele provesti sa svojom djecom,” napisao je Dermagne u izjavi za javnost uz procjenu da bi prijedlog mogao biti osobito dobrohotan za razvedene ili razdvojene roditelje koji dijele skrb nad djecom.

Prema predloženom, posloprimci će u četiri dana i dalje odrađivati 38-sati tjedno.

Mir i dobro

Belgijski radnici u državnim i javnim službama u siječnju su ostvarili pravo na “isključenje” nakon radnog vremena, što znači da bez straha od odmazde mogu ignorirati telefonske pozive ili poruke poslodavca.

Dermagne je rekao da će isto pravo sada ostvariti zaposleni u privatnom sektoru.

“Granica između posla i privatnog života postaje sve poroznija. Ti neprestani zahtjevi mogu naštetiti fizičkom i mentalnom zdravlju radnika,” rekao je.

>>>Četverodnevni radni tjedan povećao produktivnost za 40%: Microsoft Japan

Novi će zakon pravo na ignoriranje poslodavca na neradni dan ili izvan radnog vremena omogućiti za sve radnike u tvrtkama s više od 20 zaposlenih. Očekuje se da će “pravo na prekid veze” postati sastavnica budućih kolektivnih ugovora.

Regulacija prekranog rada

Paket reformi cilja i na snaženje radnika u prekarnoj ekonomiji. Velike gig platforme poput Ubera, Deliverooa ili Just Eata zaposlene će morati osigurati protiv ozljeda na radu i jasnije definirati “samozapošljavanje.”

Belgijski su zakonodavci doradili i proširili prijedlog direktive Europske unije koja koristi pet kriterija kako bi definirala prekarne poslove.

>>>Europski parlament pozvao na snaženje radničkih prava u Uberu, Woltu, Deliveroou…

Vlasti su odredile njih osam – uključujući pravo na bolovanje, plaćeni dopust, motrenje radnog učinka, pravo na odbijanje radnih zadaća ili određivanje fiksne plaće.

>>>Generacijska razlika u bogatstvu boomera i neoliberalčića: chart

Ministar socijalnih poslova Frank Vandenbroucke naglasio je da pravila nikog ne priječe da radi kao slobodnjak.

“Ako netko želi raditi kao samozaposlena osoba, on to može učiniti i imati više autonomije,” rekao je.

Pratite nas na Google vijestima