PolitikaPreporučeno

Nagrada Saharov 2022: Parlament odao počast ukrajinskom narodu

Hrabrom narodu Ukrajine dodijeljena je Nagrada Saharov za 2022. godinu, na svečanosti održanoj u Europskom parlamentu u Strasbourgu 14. prosinca. Dobitnike su predstavljali predsjednik (uključenje videovezom), izabrani dužnosnici te civilno društvo.

>>>Narod Ukrajine dobitnik nagrade Saharov za slobodu misli

Ruski agresivni rat protiv Ukrajine, pokrenut u veljači 2022., uzrokuje golemu štetu ukrajinskom narodu koji se bori za zaštitu svojih domova, suvereniteta, neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti. Svakodnevno se bore i za slobodu, demokraciju, vladavinu prava i europske vrijednosti.

Jasna poruka

Dodjeljujući nagradu, predsjednica Parlamenta Roberta Metsola osvrnula se na hrabrost i žrtvu ukrajinskog naroda. “Poruka Europe je jasna: Mi smo uz Ukrajinu. Nećemo okretati glavu. Ukrajinski se narod ne bori samo za neovisnost nego i za vrijednosti. Vrijednosti na kojima se temelji naš život u Europskoj uniji, a koje smo dugo vremena imali luksuz svakodnevno uzimati zdravo za gotovo.“

>>>Narod Ukrajine, Assange i Kolumbijska komisija finalisti nagrade Saharov

Nakon što je zatražio minutu šutnje za sve ukrajinske muškarce , žene, djecu, vojnike i civile ubijene u ratu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je poručio:

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij na videozidu tijekom dodjele nagrada Saharov; Foto: Alexis Haulot/EP

“Moramo djelovati sada, ne čekajući da rat završi, kako bismo priveli pravdi sve one koji su ga pokrenuli. Moramo spriječiti bilo kakvo ponavljanje agresije. To će biti najučinkovitija zaštita slobode, ljudskih prava, vladavine prava i drugih zajedničkih vrijednosti koje posebno utjelovljuje ova nagrada Europskog parlamenta.”

Govoreći putem videoveze, Zelenski je pozvao na potporu uspostavi međunarodnog suda za procesuiranje zločina počinjenih od strane Rusije.

Dobitnici Saharova 2022.; Foto: Alexis Haulot/EP
U Strasbourgu su također bili:
  • Oleksandra Matvijčuk – odvjetnica za ljudska prava i predsjednica ukrajinske organizacije Centar za civilne slobode, koji je jedan od dobitnika Nobelove nagrade za mir 2022.
  • Julija Pajevska – osnivačica medicinske jedinice za evakuaciju Tairini anđeli
  • Ivan Federov – gradončelnik Melitopolja
  • Oleksandr Čekrihin i Stanislav Kulikivskji – predstavnici Državnih hitnih službi
  • Jaroslav Božko iz Civilnog pokreta otpora Žuta vrpca

Doznajte više o ovogodišnjim kandidatima.

Izvršna potpredsjednica i povjerenica Europske komisije za tržišno natjecanje Margrethe Vestager prati ceremoniju dodjele nagrada Saharov u Europskom parlamentu; Foto: Alexis Haulot/EP
Nagrada Saharov Europskog parlamenta

Godišnja Nagrada Saharov za slobodu mišljenja  dodjeljuje se pojedincima i organizacijama za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda od 1988. Ime je dobila po sovjetskom fizičaru i političkom disidentu Andreju Saharovu, a novčani iznos nagrade je 50.000,00 eura.

Parlament je 2021. ovo priznanje dodijelio ruskom oporbenom političaru Alekseju Navaljnom.

Više informacija o odabiru dobitnika dostupno je ovdje.

Poveznice

Piše: Ured Europskog parlamenta u Zagrebu

Pratite nas na Google vijestima