PreporučenoTech

Namjerna zaraza mladih koronavirusom sigurna | znanost

Prvi klinički pokus hotimične zaraze koronavirusom proveden u Ujedinjenom Kraljevstvu pokazao se sigurnim, rekle su kompanije i institucije uključene u istraživanje čiji je cilj unaprjeđivanje spoznaja o bolesti COVID-19.

>>>znanstvena istraživanja koronavirus (tag)

Podaci podupiru sigurnosni model koji bi, u teoriji i ako etika dozvoli, mogao poslužiti za “plug and play” istraživanje novih terapija i cjepiva korištenjem originalnog soja ili njegovih derivata, navedeno je u izjavi Open Orphan projekta čiji su dionici Imperial College London, vladina radna skupina za cjepiva i klinička kompanija hVIVO.

Ispitivanje je uključivalo 36 osoba muškog i ženskog spola starih između 18 i 29 godina koje su namjerno izložene originalnom SARS-CoV-2 soju i potom pažljivo motrene u kontroliranim uvjetima. Njihovo će se stanje nadzirati do 12 mjeseci po izlasku iz karantene.

>>>Znanstvenici pozivaju na klinička ispitivanja ljekovite moći CBD-a | COVID-19  

Nije bilo ozbiljnih nuspojava, model kontroliranog istraživanja zaraze ljudi (engl. human challenge study, wiki) pokazao se sigurnim i dobro toleriranim u zdravih mladih ljudi, rekli su iz kompanije.

>>>Omikron ne može pobjeći ‘izrazito učinkovitim’ T-stanicama | istraživanje

Nakon uspostave modela znanstvenici bi trebali moći nastaviti s pionirskim istraživanjima u 2022. godini, uz prikladna odobrenja i individualnu etiku.

via Reuters

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

Comments are closed.