Biznis i ekonomija

Napadi dronovima na postrojenja Aramcoa podigli cijenu nafte

Cijene nafte u utorak su u prosjeku skočile 1 posto nakon što je vodeći izvoznik, Saudijska Arabija, javio o napadu dronova krcatih eksplozivom na postrojenja u vlasništvu državne kompanije Aramco.

Saudijci krivnju svaljuju na jemenski oružani pokret čiji su interesi poravnati s Iranom.

Kraljevstvo je napad, izveden dva dana nakon sabotaže dva tankera u njegovom vlasništvu, nazvalo “kukavičkim” terorističkim činom.

Američke obavještajne agencije ocjenjuju da recentne napade provode iranske “proxy” snage, bez izravnog sudjelovanja Irana.

Cijena teksaške nafte u utorak je porasla za 1,2 posto na 61.78 dolara. Budućnosnice su skočile za 1.01 dolar pa se primirile na razini od 71,24 dolara po barelu.

Istovremeno i paralelno, embargo na izvoz iranske nafte nastavlja pogodovati američkim proizvođačima. Tržišta i analitičari Reutersa za sutra očekuju vijesti da su zalihe sirove nafte u SAD-u pale za oko 800 tisuća barela na tjednoj razini drugi tjedan zaredom.

>>>Europski ministri podsjećaju na ‘false flag, fejk obavještavanje’: Omanski zaljev

Cijena teksaške nafte u utorak je porasla za 1,2 posto na 61.78 dolara. Budućnosnice su skočile za 1.01 dolar pa se primirile na razini od 71,24 dolara po barelu.

WTF su budućnosnice?

Budućnosnice su ugovori prema kojima se temeljna imovina (roba, obveznica, dionice, valuta) mora isporučiti unaprijed utvrđenog datuma u budućnosti. Drugim riječima, one obvezuju obje ugovorne strane da transakciju provedu određenog datuma u budućnosti.

Primjerice: Croatia Airlines (CA) ne može predvidjeti cijenu goriva za tri mjeseca, ali želi smanjiti rizik podnošenja velikih gubitaka u slučaju naglog rasta cijene goriva. Kako bi izbjegla taj rizik, može zaključiti terminski ugovor sa svojim španjolskih dobavljačem goriva Repsolom prema kojemu će od Repsola za tri mjeseca kupiti gorivo po cijeni od 100 € po barelu. Nakon što se ugovor zaključi, CA je zajamčena isporuka potrebnog goriva po navedenoj cijeni bez obzira na to kolika će biti njegova cijena u budućnosti (izvor ZSE).