Biznis i ekonomijaPreporučeno

Nastavlja se ‘mizerija njemačke industrije’: narudžbe/srpanj  

Njemačko ministarstvo ekonomije u četvrtak javlja o većem od očekivanog padu industrijskih narudžbi u srpnju, Reuters piše da podaci povećavaju rizik od recesije najvećeg europskog gospodarstva.

Ugovori za robu proizvedenu u Njemačkoj u srpnju su pali za 2.7% u odnosu na mjesec prije. Analitičari su za Reuters prognozirali pad od 1.5%. Podaci ministarstva otkrivaju blagi porast narudžbi iz europodručja i urušavanje od 7% iz drugih tržišta.

>>>‘Zastrašujući’ podaci o padu industrijske proizvodnje u Njemačkoj: lipanj

“Ukupno gledajući, slab je start novih narudžbi u industrijskom sektoru u trećem tromjesečju,” konstatirali su iz ministarstva. “U svjetlu još uvijek neriješenih međunarodnih trgovinskih sukoba i prigušenih očekivanja u manufakturi još nema znakova poboljšanja za industrijski sektor u dolazećim mjesecima.”

“Mizerija,” tehnička recesija

“Mizerija u proizvodnji se nastavlja. Pad novih narudžbi značajno povećava rizik recesije za njemačku ekonomiju,” komentirao je analitičar VP Bank, Thomas Gitzel.

Njemačka ekonomija se u drugom kvartalu smanjila za 0.1%, “postoji opasnost da će negativan rast biti zabilježen i u trećem tromjesečju,” rekao je Gitzel.

>>>‘Neizbježna’ recesija u Njemačkoj: Sentix anketa

Izvozno orijentirana njemačka ekonomija teško podnosi protekcionizam američkog predsjednika Donalda Trumpa i njezina je ranjivost ekvivalentna kolosalnom trgovinskom suficitu. Industrijska recesija u Njemačkoj traje od ožujka, a u eurozoni od travnja ove godine. ‘Tehnička recesija’ podrazumijeva dva uzastopna mjeseca kontrakcije pojedinog sektora ili negativnog gospodarskog rasta (BDP).