Biznis i ekonomijaPreporučeno

Ne posuđujte novac od lihvara po kamatnim stopama od 3 i više posto*

Žena pod vodom odbija ponudu 'loan sharka'; Foto: Sarah Richter

Grabancijaš je od osnutka promotrio i odbio nebrojenu ponudu oglasa u kojima razni lihvari pod krinkom pružanja financijskih usluga ljudima u nevolji nude kredite s bezobzirno nepovoljnim kamatnim stopama.

Ukoliko zamijetite ponude kredita od 3.00% i nagore, ignorirajte ih jer ispadate budale i štetiti dugoročnoj održivosti sebe i svoje obitelji.

Grabancijaš procjenjuje da su i aktualne kamatne stope za subvencionirane stambene kredite u iznosima od 2,19 do 3,75 posto neprikladne u aktualnom ekonomskom i demokratskom trenutku u Hrvatskoj, Europi i šire. Ponude kredita od 5% i više bi trebale biti na radaru regulatora, kad bi ih bilo.

Prema podacima Europske središnje banke od svibnja, prosječna cijena zaduživanja za poduzetnike u komercijalnim bankama europodručja iznosila je 1.57%, a za domaćinstva 1.73%. Navedene stope su na početku godine, u siječnju, iznosile 1.63%, odnosno 1.82%.

Europska središnja banka je najavila mjere koje će dodatno smanjiti stope u eurozoni, što će biti vidljivo već u rujnu.

>>>SDP: želimo regulaciju financijskog tržišta koja će onemogućiti dužničko ropstvo

Hrvatska je istovremeno, u smislu bankarskog lihvarenja i iskorištavanja ranjivih građana baš tamo gdje joj (ni)je mjesto, odnosno u rangu s Bugarskom. Takav položaj je odgovornost, ili radije rezultat neodgovornosti i nesposobnosti HNB-a.

>>>HPB plasirao milijardu i 540 milijuna kuna kredita – dobit najviša od osnutka: semestar

Grabancijaš ujedno poziva hrvatske medije s kontrolom nad oglasima koji se vrte na njihovim mrežnim stranicama da prestanu promovirati zelenaše.

*članak je originalno objavljen 12. kolovoza 2019. godine s naslovom “Ne posuđujte novac od lihvara po kamatnim stopama od 6 i više posto”, dižemo ga ponovno 10. travnja 2020. jer bi stope uslijed ‘korona-krize’ trebale biti još povoljnije. U tekstu je izmijenjena preporuka o odbijanju kredita s kamatom od 6 i više posto, na odbijanje kredita s kamatama od 3 ili više posto.