Biznis i ekonomijaPreporučeno

Njemačka fiskalna politika u trećem kvartalu podbola BDP za 8.2% | Destatis

Sezonski prilagođen BDP pao je za -4.3% na godišnjoj razini.

Njemački bruto domaći proizvod (BDP) u trećem je tromjesečju poskočio za 8.2% nakon što je u drugom posrnuo za -10.1%, otkrivaju u petak objavljeni podaci nacionalnog statističkog ureda.

Iz Destatisa ističu da je skok u razdoblju od srpnja do rujna najveći od početka prikupljanja podataka u 1970. godini.

>>>Njemački BDP u drugom kvartalu zaronio za -10.1%: Destatis

“Što loptu dublje gurneš pod vodu to će ona više iskočiti. To također vrijedi za ekonomiju,” komentirao je za Reuters analitičar Andreas Scheuerle iz DekaBank.

Veći od očekivanog odskok u trećem je kvartalu predvodila osobna potrošnja, oporavak investicija u opremu i snažan izvoz, naveo je Destatis.

Darivanje novca biznisima i građanima

U odvojenom izvješću, Njemačka vlada je u petak revidirala procjene kretanja BDP-a u tekućoj godini s prijašnjeg pada za 5.8% na blažih 5.5%. U 2021. i dalje očekuje rast za 4.4%.

>>>Pozamašno zaduženje njemačkih saveznih država: Der Spiegel

Njemačka s 2. studenim ulazi u novi nacionalni lockdown u kojem će s radom prestati većina uslužnog i kulturnog sektora. Ministar financija je najavio da će svima uhvaćenima u zaključavanju iz riznice biti isplaćeno 75% prihoda iz lanjskog studenog za što je osigurano 10 milijardi eura.

>>>Njemačka privremeno smanjuje PDV, roditeljima daruje 300 eura po djetetu: Vlada

Njemačka od ožujka vodi jednu od najraskošnijih fiskalnih politika u Europi, s mjerama koje uključuju moratorij na stečaj, direktne uplate novca roditeljima ili privremeno smanjenje PDV-a.