Biznis i ekonomijaPreporučeno

Njemački dužnosnik: Europa se mora pripremiti za sankcije, otvoreni trgovinski rat sa SAD-om

Članice Europske unije se moraju pripremiti za otvoreni trgovinski sukob sa Sjedinjenim Američkim Državama i uvođenje američkih sankcija i/ili carina na nekoliko bojišnica, izjavio je 9. srpnja stariji njemački dužnosnik Peter Beyer.

Beyer, u Njemačkoj zadužen za koordinaciju u transatlantskim odnosima, kaže da još uvijek postoji interes za dijalog sa SAD-om, ali i da je američka administracija Donalda Trumpa ustrajna i nestrpljiva u namjeri da uvede carine povezane s prijeporom oko subvencija avioindustriji, Sjevernim tokom 2 i uvozom europskih automobila.

>>>Oštar pad profita i tmurne prognoze za njemačke dobavljače u autoindustriji

“Na američkoj strani postoji prilično veliko nestrpljenje, koje, također, zahtjeva da mi s europske strane budemo snažni i ujedinjeni.”

Peter Beyer

Trump je potencijalno egzistencijalnu prijetnju europskoj autoindustriji prvi put isporučio u svibnju kad je usvojeno izvješće prema kojem pojedini europski automobili i automobilski dijelovi predstavljaju prijetnju za američku nacionalnu sigurnost, što je ujedno i “casus belli” za većinu aktualnih trgovinskih sukoba Amerike i bivših partnera.

“Teški, produktivni i konstruktivni razgovori”

Njemački ministar ekonomije Peter Altmaier i Beyer borave u SAD-u gdje se bore za interese najveće europske ekonomije. Ministar je nakon razgovora s tajnikom američke državne riznice Stevenom Mnuchinom u Washingtonu rekao da je razmjena bila “teška, produktivna i konstruktivna”. Altmaiera danas očekuju podjednako teški razgovori s drugim američkim dužnosnicima zaduženima za trgovinu.

“Mi moramo djelovati sad. Mi nemamo vremena za gubljenje,” izjavio je njemački ministar. “Ako postoji politička volja, mi bismo rješenje mogli pronaći do kraja godine.”

Beyer, koji se u Bijeloj kući sastao s američkim dužnosnicima iz Ureda trgovinskog predstavnika SAD-a (USTR), nakon razgovara kaže da Washington gubi strpljenje i da su carine na europske automobile izgledne sredinom studenog.

>>>Trump otvorio put tužbama za komunističku zapljenu imovine na Kubi, EU najavio zaštitu ulaganja

“Kad je riječ o carinama na automobile, ja nažalost mislim da je njihovo uvođenje izglednije od sporazuma i da će one bit nametnute sredinom studenog. Na američkoj strani postoji prilično veliko nestrpljenje, koje, također, zahtjeva da mi s europske strane budemo snažni i ujedinjeni.”

Beyer je dodao da postoji naznaka američke volje za rješavanjem prijepora unutar Svjetske trgovinske organizacije, ali ne i za ustezanje od privremenog uvođenja carina.

>>>Komisija uzvraća udarac, priprema carine na američke proizvode u iznosu od 19 milijardi eura

“Uskoro se očekuje odluka WTO arbitratora (o subvencijama u avioindustriji), možda već idućeg tjedna. Ja bez ustezanja očekujem da će Trumpova administracija nametnuti carine. Američka strana drži da na to ima pravo i ja očekujem da će shodno i djelovati,” rekao je.

Američki predsjednik je u srijedu naredio istragu novog francuskog poreza usmjerenog na tehnološke divove koja bi trebala utvrditi jesu li američke kompanije “nepošteno naciljane”.

Sankcije za Sjeverni tok 2

Arbitar WTO-a, među ostalim, odlučuje o dozvoljenom iznosu američkih carina koje u prijeporu oko subvencija mogu segnuti do ukupno 11.2 milijarde dolara. Altmaier je najavio da će kroz današnje razgovore pokušati ukloniti izravnu prijetnju. “Prema našem gledištu ‘oko za oko, zub za zub’ carine nisu u interesu niti jedne strane,” rekao je.

>>>Trump prijeti sankcijama za Sjeverni tok 2: ‘mi štitimo Njemačku od Rusije’

Beyer je također potvrdio ozbiljnost Trumpove prijetnje o uvođenju sankcija povezanih s projektom Sjeverni tok 2 koji bi plin iz Rusije trebao isporučivati direktno u Njemačku. On je rekao da bi sankcije za europske tvrtke uključene u projekt mogle stići u kolovozu ili u rujnu, izvještava Reuters.