Biznis i ekonomijaPreporučeno

Norveški mirovinski fond dezinvestirao udjele u 16 kompanija povezanih s okupacijom Palestine

Foto: Hosny Salah/Pixabay

Najveći norveški mirovinski fond u ponedjeljak je izvijestio da je dezinvestirao udjele u 16 kompanija zbog njihove povezanosti s ilegalnim izraelskim naseljima u okupiranim dijelovima Zapadne obale i Jeruzalema.

“Motorola i druge kompanije riskiraju suučesništvo u kršenju međunarodnog prava u okupiranoj Palestini,” napisali su u izjavi iz KLP-a koji upravlja imovinom vrijednom 80 milijardi eura.

>>>Gotovo 500 tvrtki na virtualnim poslovnim razgovorima Hrvatske i Izraela | Go Global, Go Virtual

“Odustajanje od Motorola Solutions bila je vrlo izravna odluka uslijed uloge kompanije u nadzoru (populacije) u okupiranim teritorijama,” dodaje se u priopćenju čiji sadržaj prenosi AFP.

Izrael tehnologiju i softver Motorole koristi za nadzor granice.

KLP se također povukao iz udjela u telekomima Altice Europe, Bezeq, Cellcom Israel i Partner Communications koji pružaju uslugu na okupiranim teritorijima jer su pridonijeli da “naselja postanu atraktivna stambena područja”.

Na listi je i pet banaka koje su olakšale ili financirale izgradnju stanova i infrastrukture na okupiranim teritorijima, kao i inženjerske i građevinske grupe, uključujući francusku multinacionalnu tvrtku Alstom.

>>>Izrael u 7 dana ubio 55 djece i 33 žene u Pojasu Gaze | VIDEO

Ujedinjeni narodi su u veljači 2020. godine objavili listu 112 kompanija čije su aktivnosti povezane s proliferacijom ilegalnih naselja u kojima ovih dana živi više od 600,000 izraelskih doseljenika izazivajući postojanu napetost s autohtonom, često protupravno deložiranom populacijom.

Izraelska vlada je publikaciju liste, koja uključuje tvrtke poput Airbnba, Expedije, Motorole i Tripadvisora, osudila kao “napor vrijedan prijezira”.

Pratite nas na Google vijestima