PolitikaPreporučeno

Novi prosvjed podcrtao teške uvjete za pacijente i osoblje – porazno stanje u KB Dubrava | VIDEO

Ispred KB Dubrava u utorak je ponovno održan prosvjed zaposlenika nezadovoljnih stanjem u bolnici, organizacijom rada kao i odlukom zdravstvene administracije kojom je ta bolnica u cijelosti postala ustanova za liječenje covid pozitivnih pacijenata.

Nakon prosvjeda u petak, u utorak točno u podne ispred bolnice se ponovno okupilo više desetaka liječnika, medicinskih sestara, tehničara i njegovateljica, prosvjedujući što su pacijente istočnog dijela Zagreba ostali bez akutne bolnice koja hitnom službom pokriva populaciju od oko 350 tisuća stanovnika.

>>>‘Počet će smještaj u šatorima’: incident s nestankom struje, popunjenost kapaciteta u KB Dubrava

Pozvali su ministra zdravstva Vilija Beroša da još jednom preispita svoju odluku da KB Dubrava bude isključivo covid-bolnica, izvikujući: “Ne damo bolnicu, ni naše pacijente”,  “Berošu, javi se”.

“U sobi nema vode za njegu bolesnika. Imate krevet i bolesnika s kisikom. Trebalo bi biti osam sestara po smjeni, a imamo ih četiri. Po pričanju kolegica manjak je i respiratora,”

Zvjezdana Anaković

U ime prosvjednika okupljenima se obratio Josip Ćurić, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu KB Dubrava te je pročitao njihov proglas.

Prosvjednici u proglasu ističu kako se pacijenti liječe u neadekvatnim prostorima, bez ispravnih električnih instalacija te doniranim starim respiratorima te da pacijenti iz istočnog dijela grada ostaju bez akutne bolnice.

>>>Proboj koronavirusa u KB Merkur, uzbuna u zdravstvenom sustavu | 22. listopad

“Zgrada KB Dubrava jedina je zgrada zdravstvenog sustava grada Zagreba i Zagrebačke županije koja je statički u stanju izdržati i najrazornije potrese. Zato bi KB Dubrava u ovom trenutku trebala biti tretirana kao jedinstveno mjestu na kojemu zdravstvenu skrb u svakom trenutku mogu dobiti sve skupine građana”, istaknuo je Ćurić.

Teški uvjeti, nedostatak osoblja

Medicinska sestra Zvjezdana Anaković upozorila je na teške uvjete rada i nedostatak zdravstvenog kadra.

“U sobi nema vode za njegu bolesnika. Imate krevet i bolesnika s kisikom. Trebalo bi biti osam sestara po smjeni, a imamo ih četiri. Po pričanju kolegica manjak je i respiratora”, izjavila je Anaković.

>>>Epidemiolog Kolarić upozorio na gubljenje kontakata, ugrozu zdravstvenog sustava | COVID-19

Liječnica Antonija Đuzel istaknula je kako je jako nesretna što se u bolnici ne operiraju onkološki bolesnici. “Javnost mora znati – ne liječe kreveti. Ljude liječe ljudi. Ovi ljudi su navikli puno raditi, ne samo u koroni, nego rade godinama, glavna vrijednost ove bolnice su ljudi”, istaknula je.

“Jedna sestra ne može njegovati više od 20-ak ili 30-ak pacijenata. Teško nam je ovo vidjeti jer ne možemo nuditi našim pacijentima ono što smo nudili do sada, a još teže mi pada kada moram nazvati svog pacijenta i reći da je otkazana operacija”, kazao je neurokirurg Fadi Almahariq.

Puno doktora i sestara su nas napustili zbog nekih stvari koje nisu bile poštene prema njima, jako mi je teško da je više od 50 posto moje generacije otišlo iz ove bolnice, dodao je.

>>>Klinika za tumore: zaraženo 15 djelatnika, ponedjeljak bez operacija | COVID-19 | 17. listopad

Novi predsjednik Upravnog vijeća KB Dubrava Silvio Bašić, ujedno državni tajnik u Ministarstvu zdravstva, u petak je tijekom prvog prosvjeda zaposlenika  potvrdio da će svi bolesnici koji ne boluju od covida biti iz KB Dubrava prebačeni u druge zagrebačke bolnice te da će u KB Dubravi biti osigurano još 200 kreveta za covid pozitivne pacijente.

Izvijestio je kako se radi i na tome da se osigura dovoljan broj zdravstvenih djelatnika i da KB Dubrava ima dovoljno respiratora.