PolitikaPreporučeno

U 7 dana 143 mrtvih; Plenković: imamo strategiju i ona daje rezultate

Premijer Andrej Plenković rekao je u utorak da Vlada RH ima strategiju za borbu protiv koronavirusa i ona daje rezultate, poručivši da oporbeni SDP od veljače želi pravno udariti na ustavnost i zakonitost onoga što radi i Vlada i Stožer civilne zaštite RH.

Imamo strategiju i ona polučuje rezultate. Oporba danas želi biti dio onih koji nam žele nametnuti temu ‘policijskog sata’ i izrazito restriktivnog lockdowna, s jasnim političkim ciljem da nam već sutra kažu: ‘Kako ste vi to ograničili dodatno pravo ljudima ili kako ste doveli do još veće ekonomske ili financijske štete’, istaknuo je premijer Plenković u izjavi novinarima u Hrvatskom saboru.

>>>Kalkulirani kockar javnim zdravljem citirao Babiša, Macrona, Johnsona, Kurza… | lockdown

Poručio je kako neće nasjesti na zamke i počiniti pogreške kakve bi netko drugi htio da naprave.

Upitan za komentar tvrdnje predsjednika SDP-a Peđe Grbina da Vlada nema strategiju za borbu protiv koronavirusa, premijer Plenković je rekao kako je Grbin, kao i drugi čelnici SDP-a, jedan od “sportaša” prijavitelja Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. Dodao je kako Grbin, osim toga,  “spada i u onu skupinu ljudi koji su se toliko potrudili da su čak radili podneske prema Ustavnom sudu, da sruše cijelu aktivnost Vlade i Stožera civilne zaštite RH i dovedu u pitanje zakonitost i ustavnost” borbe protiv epidemije.

Plenković je rekao i da Grbin dolazi iz stranke u kojoj je njegov prethodnik (Davor Bernardić) na proljeće govorio o tome da ćemo imati 400.000 izgubljenih radnih  mjesta tj. nezaposlenih, a što se nije dogodilo.

>>>Plenković o ustavnosti kriznih mjera, dojmu da ‘oporba navija za koronu’

Naglasio je kako je SDP od veljače do danas prvo želio pravno udariti na ustavnost i zakonitost onoga što radi Vlada i Stožer civilne zaštite RH. “To je bila prva operacija koja traje još uvijek, i još neki plaču za odlukom Ustavnog suda”, poručio je Plenković.

Dodao je kako je druga operacija SDP-a bila dovođenje u pitanje sposobnosti Vlade da osigura svu zaštitnu opremu zdravstvenom sustavu.

Premijer je pri tom naglasio da nije SDP bio taj koji je osigurao opremu za bolnice, za KBC-ove, domove za starije i nemoćne i sl., već je to osigurala hrvatska Vlada na sve moguće načine, uključivši i njegove direktne razgovore s kineskim premijerom.

Vlada osigurala da proračun funkcionira

Plenković je podsjetio i da je SDP najavljivao ekonomski kolaps, gubljenje radnih mjesta i rušenje proračuna.

“No, za razliku od njih, mi koji kao ‘nemamo strategiju’, uložili smo 8,1 milijardu kuna u očuvanje radnih mjesta u privatnom sektoru. Mi koji kao ‘nemamo strategiju’ smo omogućili financiranje tvrtkama u ovim okolnostima da premoste ovu tešku ekonomsku situaciju – što kroz HABOR, što kroz HAMAG”, naglasio je.

>>>Hamag-Bicro tvrdi da će ‘već idućeg tjedna’ obraditi zahtjeve za covid zajmove iz svibnja

Također, podsjetio je i da je Vlada, koja kao ‘nema stretegiju’, omogućila da svi u državnom i javnom sektoru prime plaće, svi prime mirovine. Osigurali smo da proračun funkcionira, donijeli smo Hrvatskoj financijsku polugu u idućih deset godine u iznosu od 24,2 milijarde eura i sl., istaknuo je Plenković.

>>>Horvat: osigurali smo sredstva za više od 3500 poduzetnika;  Hamag: odobrili smo 786 zahtjeva

Premijer je ponovio i kako brojevi novozaraženih osoba u odnosu na prošli tjedan, i danas daju određene naznake da  su poduzetim mjerama uspjeli imati rast broja novozaraženih od samo jedan posto u tjedan dana tj. sporiji je nego što je bio.

Hrvatska je u posljednjih sedam dana zabilježila 143 smrti, više nego u čitavom prvom valu epidemije. Konkretno, Hrvatska je u razdoblju od prvog slučaja zabilježenog krajem veljače do 4. kolovoza zabilježila ukupno 154 smrtnih slučajeva. U posljednjih je 7 dana zauzeto i 294 kreveta. Iz “Covid bolnice” u Zagrebu javljaju da s pacijentima više nemaju gdje, nego u šatore. Vojne, ratne šatore tipa Alaska

“Nažalost, mi ćemo efekte tog naglijeg rasta prethodnih tjedana osjećati u danima koji su pred nama. To će se osobito vidjeti u brojevima hospitaliziranih, u broju onih koji su na respiratorima i, nažalost, u broju umrlih sugrađana”, kazao je.

>>>Uz ‘brutalno jasnu poruku’ talijanski guverneri pozivaju na nacionalni lockdown

No, istaknuo je, to ne znači da je naš zdravstveni sustav ugrožen, imamo dovoljan broj liječnika, medicinskih sestara, bolnica i respiratora. Poručio je i da ondje gdje bude nedostajalo respiratora, dostavit će im se oni koji su na raspolaganju.

>>>Novi prosvjed podcrtao teške uvjete za pacijente i osoblje – porazno stanje u KB Dubrava

Premijer je ocijenio i kako živimo u “godini bez presedana”, jer se nitko od nas zbog pandemije koronavirusom nije susreo s tako velikom krizom. Zbog toga se sve mijenja iz korijena vezano uz funkcioniranje bilo koji aspekta društvenog života, pa i upravljanja krizom, dodao je.

>>>Epidemiolog Kolarić upozorio na gubljenje kontakata, ugrozu zdravstvenog sustava | COVID-19

Upitan za komentar prosvjeda zaposlenika u KB Dubrava te jesu li zakasnili s potrebnim mjerama,  Plenković rekao je da je KB Dubrava identificirana kao bolnica za COVID pacijente jer je najkvalitetnija, najbolja i i najmodernija bolnica u Zagrebu, u kojoj su najbolji tehnički uvjeti za liječenje oboljelih od oboljelih koronavirusom.

Smatra kako nije točno da su u toj bolnici nehumani uvjeti i da je ona katastrofalna.

>>>‘Počet će smještaj u šatorima’: incident s nestankom struje, popunjenost kapaciteta u KB Dubrava

Dodao je i da je zamolio ministra zdravstva Vili Beroša da to ispita te će mu o tome temeljito referirati.

Grabancijaš/Hina

Comments (5)

  1. […] >>>U 7 dana 143 mrtvih; Plenković: imamo strategiju i ona daje rezultate […]

  2. […] Beroša i ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka koji, kao arhitekti ubojite i porazne epidemiološke situacije u Hrvatskoj, trabunjaju da je “lockdown epidemiološki […]

  3. […] Beroša i ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka koji, kao arhitekti ubojite i porazne epidemiološke situacije u Hrvatskoj, trabunjaju da je “lockdown epidemiološki […]

  4. […] Beroša i ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka koji, kao arhitekti ubojite i porazne epidemiološke situacije u Hrvatskoj, trabunjaju da je “lockdown epidemiološki […]

  5. […] >>>U 7 dana 143 mrtvih; Plenković: imamo strategiju i ona daje rezultate […]

Comments are closed.