PolitikaPreporučeno

‘Počet će smještaj u šatorima’: incident s nestankom struje, popunjenost kapaciteta u KB Dubrava

‘Počet će smještaj u šatorima’: incident s nestankom struje, popunjenost kapaciteta u KB Dubrava

Ministarstvo zdravstva zatražilo je u ponedjeljak od KB-a Dubrava, nakon privremenog nestanka električne energije u toj bolnici u nedjelju, da se žurno očituje o tom događaju i stanju postojećih agregata.

Predsjednik Upravnog vijeća KB-a Dubrava Silvio Bašić izjavio je novinarima da je u nedjelju pet respiratora na vrlo kratko vrijeme ostale bez napajanja strujom, no zbog toga ni u jednom trenutku zdravstveno stanje bolesnika nije bilo ugroženo.

>>>KBC Dubrava otvorio Covid bolnicu uslijed postojanog porasta pacijenata u infektivnoj klinici

“Nije cijela bolnica ostala bez struje niti su respiratori ostali bez struje. U jednom vrlo kratkom trenutku samo mali dio respiratora je ostao bez struje”, rekao je Bašić. Od bolnice je zatraženo izvješće kako bi se utvrdilo što se dogodilo te kako bi se uklonili nedostaci, dodao je.

Ministarstvo zdravstva objavilo je na svojim web stranicama da je ministar Vili Beroš još u ožujku poduzeo prve korake u prenamjeni KB-a Dubrava u Primarni respiratorno-intenzivistički centar, te je u skladu s tim zatraženo da se osiguraju neophodni dijelovi bolnice za nesmetan rad u slučaju da epidemija još više eskalira.

>>>Ležajevi za COVID-19 u zagrebačkoj Areni, dvoranama u Osijeku, Splitu i Rijeci | VIDEO

Poduzete su brojne aktivnosti i angažirani su hrvatski stručnjaci te se u vrlo kratkom roku bolnica prilagodila za potrebe liječenja najtežih bolesnika od covida-19, stoji u objavi.

“Uslijed niza okolnosti u KB-u Dubrava, jasna je potreba za preciznim adresiranjem postojećih nepravilnosti i očuvanje optimalnih uvjeta na dobrobit pacijenata i zdravstvenih djelatnika. Primitkom očitovanja KB-a Dubrava, Ministarstvo zdravstva izvijestit će javnost o tijeku razvoja situacije te modalitetu rada KB-a Dubrava u predstojećem razdoblju”.

Bašić, predsjednik Upravnog vijeća bolnice koja postaje u cijelosti ustanova za liječenje covid pozitivnih pacijenata, rekao je kako će se kapaciteti postupno povećavati, a u ovom trenutku planira se ustanova na razini 800 kreveta.

U ovom trenutku slobodno je osam respiratora i 12 kreveta, a kada se oni popune počet će smještaj u šatorima koji su uz bolnicu, najavio je Bašić.

>>>Na Trgu ‘very fine people’, trebat će nam još šatora: Festival slobode

Pacijenti koji su bili naručeni na pretrage i operacije u KB-u Dubrava trebaju se javiti svojim liječnicima obiteljske medicine te će biti primani u druge zagrebačke bolnice. Tamo će, po potrebi, biti prebačen i dio zdravstvenog osoblja koje ne radi sa covid pacijentima.

Također, u skladu s potrebama, nastavlja se dolazak u KB Dubrava medicinskih kadrova iz drugih bolnica, koje pomaže u liječenju bolesnika s koronavirusom, kaže Bašić.

Comments (5)

  1. […] ‘Počet će smještaj u šatorima’: incident s nestankom struje, popunje… 02/11/2020 […]

  2. […] ‘Počet će smještaj u šatorima’: incident s nestankom struje, popunje… 02/11/2020 […]

  3. […] smrtnih slučajeva. U posljednjih je 7 dana zauzeto i 294 kreveta. Iz “Covid bolnice” u Zagrebu javljaju da s pacijentima više nemaju gdje, nego u šatore. Vojne, ratne šatore tipa […]

  4. […] >>>‘Počet će smještaj u šatorima’: incident s nestankom struje, popunjenost kapacit… […]

  5. […] koji su redom odvagnuli da je novi lockdown moralno zdraviji i prihvatljiviji od trpanja ljude u šatore i arene, obaranja rekorda u […]

Comments are closed.