PolitikaPreporučeno

Capak zna bolje od Njemačke, Irske, Britanije, Francuske, Španjolske, Češke… Europe

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je u srijedu da se strože epidemiološke mjere, poput lockdowna (zatvaranja) i policijskog sata, koje su uvedene u okolnim državama, pokazuju neefikasnima, a mjere koje su trenutno na snazi u Hrvatskoj su dobre.

“Mislimo da su naše mjere dobre, apeliramo na građane da ih se drže, i ako će ih se držati sigurni smo da ćemo zauzdati ove brojke”, rekao je Capak novinarima nakon sjednice Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj.

>>>Nacionalnom stožeru vjeruje 14% čitatelja RTL-a: anketa

Iako hrvatski liječnici traže strože mjere, Capak je ustvrdio da policijski sat i zatvaranje koji su uvedeni u drugim državama Europske unije tjedan dana nakon donošenja ne postižu rezultate jer brojke u tim državama i dalje rastu.

“Dakle, mi mislimo da te mjere nisu efikasne”, naglasio je.

>>>Uz ‘brutalno jasnu poruku’ talijanski guverneri pozivaju na nacionalni lockdown

U srijedu je šest liječničkih udruga, Hrvatska liječnička komora,  Hrvatski liječnički sindikat, Hrvatska udruga bolničkih liječnika, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine, Hrvatsko društvo za infektivne bolesti HLZ-a i Hrvatsko epidemiološko društva od Vlade zatražilo donošenje strožih epidemioloških mjera.

Udruge su ustvrdile da bolnice, bez strožih mjera i ako se nastavi dosadašnji rast hospitalizacija, već za 30 dana neće moći uspješno liječiti bolesnike s covidom-19 ni druge građane, primjerice one koji će doživjeti moždani i srčani udar ili prometnu nesreću.

Capak je ustvrdio kako se problem eventualnog nedostatka opreme ili osoblja može riješiti preraspodjelom, iz područja gdje ih ima u područja gdje su potrebni.

>>>‘Točka pucanja’: udruge liječnika traže hitno uvođenje strogih epidemioloških mjera | 4. studeni

“Imamo dovoljan broj respiratora, u zdravstvu radi više od 70.000 ljudi, siguran sam da ćemo zaštititi zdravlje naših građana,” poručio je Capak čije gledište ne proturječi samo hrvatskim liječničkim udrugama nego i uspjehu Hrvatske u prvom valu koronavirusa, koji je, vidi vraga, zaustavljen upravo lockdownom.

Govoreći o respiratorima, njihov broj prilično oscilira, pa je ministar zdravstva Vili Beroš u ožujku ove godine na Facebooku naveo da ih Hrvatska ima 800, dok je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin neki dan rekao da ih ima 600.  

U KB Dubrava, pak, osoblje u proglasu ističe kako se pacijenti liječe u neadekvatnim prostorima, bez ispravnih električnih instalacija te doniranim starim respiratorima.

>>>Italija bruji o turistima zaraženima u RH; Božinović i Capak: sve je to neslužbeno, sve je OK

Zanimljivo, Capak, koji je kroz epidemiju nekoliko puta pretpostavio javno zdravlje stranačkom interesu, ne proturječi samo hrvatskim liječničkim udrugama, već zdravstvenim stručnjacima i liječnicima u Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj, Nizozemskoj, Britaniji, Irskoj, Češkoj, Italiji… koji su redom odvagnuli da je novi lockdown moralno zdraviji i prihvatljiviji od trpanja ljude u šatore i arene, obaranja rekorda u smrtnosti.

>>>U 7 dana 143 mrtvih; Plenković: imamo strategiju i ona daje rezultate

Capak je, uz navedeno, i jedan od arhitekata aktualne epidemiološke zbilje, bilo po zapovjednoj, kockarskoj ili moralnoj (ne)odgovornosti.

Grabancijaš/Hina

Comments (5)

  1. […] Capak zna bolje od Njemačke, Irske, Britanije, Francuske, Španjolske, Češke… Eur… 04/11/2020 […]

  2. […] prije novih nacionalnih lockdowna za kakvima je silom prilika posegnula većina europskih zemalja, s izuzetkom Hrvatske gdje vlast naizgled inzistira na ugrožavanju života i slomu zdravstvenog […]

  3. […] za kojim je posegnula velika većina epidemiološki ugrožene Europe s izuzetkom Hrvatske gdje navodni stručnjaci drže da je on neučinkovit iako je upravo zahvaljujući zaključavanju naša nacija proljetos, u smislu […]

  4. […] uspjehu u borbi protiv virusa. Primjerice, glavni epidemiolog Republike Hrvatske gospodin Capak tvrdi da ne vidi korist od strogih epidemioloških mjera, dok članovi Vladinog Znanstvenog savjeta (Primorac, Radman i Lauc) javnosti poručuju kako […]

  5. […] >>>Capak zna bolje od Njemačke, Irske, Britanije, Francuske, Španjolske, Češke… Europ… […]

Comments are closed.